RVO: zakelijke kansen in Spanje en Portugal

19-05 | |
In Spanje noteerde de landbouw in het eerste halfjaar een plus van 4,4%, terwijl de voedingsmiddelensector 2020 afsloot met een min van 3,6%. Foto: Canva
In Spanje noteerde de landbouw in het eerste halfjaar een plus van 4,4%, terwijl de voedingsmiddelensector 2020 afsloot met een min van 3,6%. Foto: Canva

Wie op zoek is naar nieuwe afzetmarkten voor agri- en foodproducten zou zijn vizier eens kunnen richten op Spanje en Portugal.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn er goede kansen om zaken te doen in deze landen. Daarom houdt de dienst samen met de Nederlandse ambassade van deze landen op donderdag 27 mei de online Business Day Spanje & Portugal voor zowel startende als ervaren exporteurs. Hoewel ook Spanje en Portugal hard zijn getroffen door de coronacrisis, heeft de agrifoodsector het volgens RVO gemiddeld goed gedaan. Het is de minst geraakte sector in deze landen.

Groeiende interesse in Nederlandse expertise

In Spanje noteerde de landbouw in het eerste halfjaar een plus van 4,4%, terwijl de voedingsmiddelensector 2020 afsloot met een min van 3,6%. In Portugal groeide de landbouwsector met 5,5% en de voedingsmiddelensector met 2,5% groeide. De Nederlandse technologie en innovatie staan goed aangeschreven in Spanje en Portugal. Daarom ziet RVO groeiende interesse in Nederlandse expertise die bijdraagt aan de verduurzaming van de land- en tuinbouw in Spanje en Portugal.

Daarbij staan de beide landen garant voor een grote consumentenmarkt van 48 miljoen (Spanje) en 10 miljoen inwoners (Portugal), waar steeds meer aandacht is voor gezonde en duurzame voeding.

Veel toeristen

De noodzaak om de productie te verduurzamen en de productie aan te passen aan de klimaatverandering blijft, ondanks de crisis, onveranderd. Daarnaast zijn er ook de vele toeristen die veel voedingsmiddelen consumeren in Spanje en Portugal.
Onderdeel van de Business Day Spanje & Portugal is de Agrofoodsessie, waarin de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven om zaken te doen in de landen wordt verkend en tips en kennis gedeeld. Ook de zakelijke kansen van de Next Generation EU-fondsen en de tuinbouw komen aan bod. Ondernemers delen hun ervaringen.

Inschrijven kan via het online platform B2Match.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de afzet van agrifood-producten? Lees meer over afzet in onder meer korte ketens op de themapagina afzet

Vos
Petra Vos Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.