Saksen benoemt coördinator wildezwijnenjacht

12-05 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

In de Duitse deelstaat Saksen is sinds deze maand een coördinator actief die moet regelen dat de populatie wilde zwijnen in het Afrikaanse varkenspestgebied (AVP-gebied) sterk afneemt.

De coördinator stemt onder meer met jagers en eigenaren van speurhonden en drones af hoe ze samen zo effectief mogelijk naar kadavers van wilde zwijnen kunnen zoeken. Ook is de coördinator betrokken bij de jacht op wilde zwijnen en het vangen ervan. Hij deelt de resultaten en cijfers met het dierziektebestrijdingscentrum van de deelstaat.

Jager is bekende in de regio

De aangestelde coördinator komt uit het gebied en is zelf ook jager. Dat is belangrijk, volgens de regering van de deelstaat. Die wil namelijk zo snel mogelijk vooruitgang boeken met de afbouw van het aantal wilde zwijnen in het AVP-gebied. Dat is volgens de regering cruciaal om het Afrikaanse-varkenspestvirus in te kunnen dammen.

Volgens de regering van de deelstaat is het AVP-virus nog zeer actief. Brandenburg is naast Saksen de andere Duitse deelstaat die te maken heeft met AVP onder wilde zwijnen. Ook hier neemt het aantal wilde zwijnen dat besmet raakt met het virus nog steeds toe. In beide deelstaten zijn opgeteld tot dusver 1.141 besmette, wilde zwijnen gevonden.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.