Salmonella-schandaal kost Ferrero tientallen miljoenen

30-05 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De vervuiling met salmonella van Kinder-chocolade-eieren heeft producent Ferrero al tientallen miljoenen euro’s gekost.

Het bedrijf heeft in totaal 3.000 ton aan producten moeten terugroepen en vernietigen. Dat heeft directeur Nicolas Neykov van Ferrero France verklaard in Le Parisien. “De omzet met Pasen, de na Kerst drukste periode, was 40% lager dan in voorafgaande jaren. De gevolgen voor ons imago zijn ook zwaar, 60% van de consumenten heeft op dit moment geen vertrouwen in producten van Kinder.” Neykov gaf namens Ferrero ook een mea culpa: ‘’Wat er is gebeurd is onaanvaardbaar. Iedereen biedt zijn excuses aan, ook ik.”

Een filter voor boter

De vervuiling met salmonella in de fabriek in het Zuid-Belgische Aarlen werd al half december ontdekt maar pas in april wereldkundig gemaakt. “Het probleem is terug te leiden naar een filter voor boter. Maar of de bacterie daar is binnen gekomen via de grondstoffen of misschien is binnengebracht door één van de werknemers hebben we nog niet kunnen vaststellen. Verder onderzoek moet daar licht op werpen.”

Opstarten fabriek

Ferrero heeft de Belgische autoriteiten toestemming gevraagd om de fabriek over twee weken weer op te starten. “Om dat te bereiken, werken de 1.000 man personeel zeven dagen per week. 10.000 onderdelen zijn één voor één gedemonteerd en gereinigd. 50% van de vereiste externe testen zijn al uitgevoerd en negatief uitgevallen, terwijl we intern al 100% van de testen hebben uitgevoerd.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer