Doorgaan naar artikel

Samen met alle spelers uit voedselketen naar duurzaamheid

Geüpdatet op:
Business
Partner
Image partner

Een marketeer die niet gelooft in campagnes; althans niet als het gaat om oplossingen voor het voedselvraagstuk. Marieke Laméris van Proeflab Wageningen heeft er een heel andere kijk op: “Ik geloof in één-op-één contact tussen mensen en in samen dingen uitproberen. Juist dan gebeurt er iets en groeit de inspiratie. Alleen zo komt er echte verandering op gang.”

Een diner met de lokale foodsector organiseren in een lupineveld? Voor ondernemer Marieke Laméris (48), eigenaar van Proeflab Wageningen, is het een ideale methode om de deelnemers te laten ervaren hoe lekker een plantaardige maaltijd met lupine kan zijn. En dat is meer dan een leuke gimmick. “Wetenschappers en overheden ontwikkelen steeds meer een visie op gezond en duurzamer eten. Maar om tot werkelijke innovatie en vooruitgang te komen, moet je die ideeën concreet maken. Sámen met alle spelers uit de voedselketen.”

Snelkookpan voor het aftasten van ideeën

Het is precies de reden waarom Laméris deelneemt aan de Food Forward Track. “Het is een snelkookpan voor het aftasten van ideeën en het proberen van projecten. Het idee voor het diner in het lupineveld werd geboren tijdens een brainstorm over de vraag hoe we de eiwittransitie van dierlijk naar plantaardig concreet kunnen maken. Terwijl we met de hele sector genieten van een heerlijk diner, kunnen we praten over hoe dit een goede business wordt; waarin iedereen een goede prijs verdient, met een product dat gezond is én goed is voor de biodiversiteit. Het klopt gewoon!”

Liefde voor de foodsector

De liefde voor de foodsector is Laméris niet met de paplepel ingegoten. Maar toen ze nog als city marketeer in dienst was van de gemeente Ede, kon ze niet om de sector heen. In tien jaar tijd bouwde ze een enorm netwerk in de lokale foodsector op. Van Wageningen University & Reseach (WUR) tot Aeres mbo, van marktonderzoeksbureau Essensor tot Foodinspi; en daarnaast nog talloze kleine en grote ondernemers – Laméris kent er inmiddels veel.

Ik vind het geweldig om deze mensen bij elkaar te brengen, zodat we samen verder kunnen komen

“De passie en de kennis van al die mensen is de kracht van onze regio. Vooral nu we voor een enorme voedseltransitie staan, hebben we elkaar keihard nodig. Ik vind het geweldig om deze mensen bij elkaar te brengen, zodat we samen verder kunnen komen. De Alliantie Voeding in de Zorg is een mooi voorbeeld: ze vertalen wetenschappelijke inzichten over voeding en beweging naar oplossingen voor de zorg.”

Eten en onderzoek

Laméris zet zich heel breed in voor de foodsector in Gelderland. Zo zit ze in het bestuur van Food Unplugged, een tweejaarlijks festival voor food-professionals waar doeners, dromers en loners elkaar ontmoeten. Ook werkt ze mee aan ‘All you can eat enough’, een concept van de stichting Feed Your Mind. “We laten mensen tijdens een maaltijd deelnemen aan een uitgebreid onderzoek naar de invloed van kleur, klank, smaak, vorm en afleiding op de manier waarop ze eten. Ook mijn eigen huis, een voormalig laboratorium van Wageningen University & Research, zet ik weleens in als pop-up restaurant als ik denk dat dat helpt om de juiste mensen om tafel te krijgen. Daarnaast kook ik graag en probeer altijd nieuwe dingen uit.”

Het begint altijd klein

Laméris beseft zich terdege hoe groot de mondiale uitdaging voor de voedselproductie is. Toch kiest ze er heel bewust voor om haar scope klein te houden, zij het wel in lijn met de Global Goals. “Als we werkelijk iets willen veranderen, moeten we ook op kleine schaal in actie komen. Gelderland kan niet in zijn uppie de wereldproblemen oplossen, maar als regio kunnen wij wel een beweging in gang zetten.”

“Dankzij onze enorme kennis van gezonde voeding en een gezonde leefomgeving, én onze overheden die voeding en gezondheid hoog op de agenda hebben staan, hebben we een unieke positie. Ik draag mijn steentje bij door bijzondere ontmoetingen tussen de juiste mensen te organiseren. Van internationaal vrouwendiner tot bedrijfsbezoeken en netwerkbijeenkomsten tot onderzoeksnackbar – persoonlijk contact is de aanjager voor werkelijke vooruitgang.”

Snel delen

Image
Rabobank

Rabo Food Forward

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin