Dierenartsenpraktijken werken samen om continuïteit te garanderen

06-03-2020 | |
Rundveedierenarts Stijn van de Voort van Veterinair Centrum Someren. - Foto: Stijn van de Voort
Rundveedierenarts Stijn van de Voort van Veterinair Centrum Someren. - Foto: Stijn van de Voort

Per 1 april gaan dierenartsenpraktijken Lintjeshof uit Nederweert en het Veterinair Centrum Someren in Someren samenwerken voor de veterinaire dienstverlening in de rundvee- en kalverhouderij.

De dierenartsenpraktijken hopen meer continuïteit en kwaliteit te leveren aan hun klanten, legt rundveedierenarts Stijn van de Voort van Veterinair Centrum Someren uit.

Waarom zijn jullie deze samenwerking gestart?

“Beide praktijken willen de kwaliteit van de dienstverlening in de melkvee- en kalverhouderij verder professionaliseren. Wij vinden het belangrijk om in onze dierenartsen te investeren. In een groter team van rundveedierenartsen is er meer ruimte voor het opleiden van jonge dierenartsen. Het doel van de samenwerking is om de grootste rundveepraktijk in (Zuid-)Oost-Brabant én Limburg te worden. Ook willen wij hét kenniscentrum zijn voor zowel de veehouders, ons personeel en de periferie.

Hiernaast zien we het aantal melkvee- en kalverhouderijen afnemen. Dat heeft invloed op de hoeveelheid werk voor de dierenartsenpraktijken. Het probleem in kleinere praktijken is dan vooral de continuïteit in de dienstverlening tijdens de vakantieperioden en tijdens de diensten. Met een team van 10 dierenartsen hebben we meer flexibiliteit en kunnen we de continuïteit van de dienstverlening nu en in de toekomst garanderen.”

Wat verwacht u van de samenwerking?

“Onze missie is om regionaal meer kwaliteit en continuïteit voor rundvee- en kalverhouders te bieden. Binnen de samenwerking willen wij onder meer de bedrijfsbegeleiding van rundveebedrijven verder doorontwikkelen. Wij zien bij onze klanten een toenemende behoefte aan preventieve diergeneeskunde om de gezondheid op de bedrijven te verhogen. De rundveedierenartsen van beide praktijken kunnen van elkaar leren en elkaar ondersteunen bij klanten.”

Waarom gaan alleen de rundveedierenartsen samenwerken?

“Het is niet nieuw dat dierenartsenpraktijken samenwerken. Bij meerdere dierenartsenpraktijken vinden samenwerkingsverbanden binnen een specifieke diersoort plaats. Voor ons is het ook niet nieuw om op deze manier samen te werken. We zien daar de successen van, en dat willen we nu ook bij de rundveehouderij.”

Wat betekent het voor de boer?

“Voor een boer zijn twee dingen heel belangrijk. Namelijk de continuïteit en de kwaliteit van onze dienstverlening. Daar spelen we nu op in. Veehouders blijven hun eigen dierenarts houden. Dat werkt voor hen het prettigste. Ondertussen zullen de dierenartsen van beide praktijken elkaars ervaringen delen en de nacht- en weekenddiensten gezamenlijk uitvoeren.”

Hoe reageren boeren op het nieuws?

“Wij hebben alleen maar positieve reacties gekregen. Het is belangrijk dat boeren zich fijn voelen bij de situatie. Zij hadden een samenwerking niet zien aankomen, maar ze vinden het goed dat de continuïteit en dus de kwaliteit gewaarborgd worden. In een bijeenkomst voor de veehouders in april 2020 zullen beide praktijken de samenwerking nader toelichten.”

Purmer
Marleen Purmer Redacteur


Beheer