Skip to content

Samenwerking basis voor succes bio Denemarken

Denemarken is al jaren koploper wat betreft marktaandeel biologisch.

De grootste biologische productcategorie in Deense supermarkten is groente en fruit. - Foto: Økologisk Landsforening premium

De grootste biologische productcategorie in Deense supermarkten is groente en fruit. - Foto: Økologisk Landsforening

Denemarken is al jaren koploper wat betreft marktaandeel biologisch. Dit is met name een gevolg van samenwerking en ondersteuning vanuit de publieke sector.

Samenwerking in de keten staat aan de basis van het succes van de biologische sector in Denemarken. Ook steun vanuit de publieke sector heeft een belangrijke bijdrage geleverd. Dat stelt Claus Bech, directeur Seedcom, tijdens een webinar van groentezaadveredelaar Bejo Seeds over de biologische sector in Denemarken. Het marktaandeel voor biologisch in de Deense supermarkten komt dit jaar uit op zo’n 14%.

Eerste land met keurmerk

Denemarken was volgens Bech het eerste land met een keurmerk voor biologische producten. Het keurmerk hielp de sector zich te onderscheiden en staat garant voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Gezamenlijk hebben de stakeholders in de keten biologisch tot een succes gemaakt. Nagenoeg alle partijen zijn vertegenwoordigd in een brancheorganisatie. Ook de meeste supermarkten, die goed zijn voor 90% van de verkoop van biologische levensmiddelen. Samen met de producenten gaan zij om tafel om de verkoop te stimuleren, bijvoorbeeld door kortingsacties en publiekscampagnes. Dat heeft tot gevolg dat 80% van de Denen wel eens een biologisch product koopt. Meer dan 50% koopt elke week biologische producten.

Marktaandeel

In 2006 lag het marktaandeel voor biologisch in de Deense supermarkten nog onder de 4%. In de jaren daarna is dit flink gestegen. Voor 2021 verwacht Bech een marktaandeel van 13,5 à 14%. Daarmee loopt Denemarken wat betreft de ontwikkeling van biologisch voorop in Europa. Het land wordt gevolgd door Zwitserland, Zweden, Oostenrijk en Luxemburg. In deze ranking van grootste bio-landen qua marktaandeel is de laatste jaren weinig veranderd. De grootste biologische productcategorie in Deense supermarkten is groente en fruit, goed voor een omzet van bijna 6 miljard Deense kroon (€ 807 miljoen) in 2020. Maar liefst 35% van de Deense groenteteelt is biologisch.

Na de categorie groente en fruit volgen de categorieën zuivel en eieren; brood, meel en granen; vlees; sappen en alcoholische dranken; kruiden.

Biologisch areaal groeit

Het biologisch landbouwareaal zit weer in de lift. De financiële crisis zorgde voor een tijdelijke stabilisering en in sommige landen zelfs een daling van het areaal. Nu groeit het areaal wereldwijd. Denemarken telde in 2020 meer dan 300.000 hectare biologisch landbouwareaal. Wereldwijd lag het biologisch landbouwareaal in 2018 op meer dan 70 miljoen hectare. Net na de eeuwwisseling was dit nog geen 20 miljoen hectare.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin