Samenwerking Bejo en Corteva voor Crispr Cas

18-05-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Groenteveredelingsbedrijf Bejo gaat samenwerken met het Amerikaanse Corteva Agriscience en het Broad Institute. Hierdoor kan Bejo de veredelingstechniek Crispr Cas toepassen. Dat is in de EU niet mogelijk vanwege de strenge regelgeving over genetische modificatie. Vanwege de EU-regels gaat Bejo de gentechniek alleen gebruiken voor onderzoek.

Bejo noemt het een ‘niet-exclusieve onderzoeks- en commerciële licentieovereenkomst’. De overeenkomst geeft Bejo toegang tot het toepassen van Crispr Cas, zegt Bert Schrijver, directeur Research & Development van Bejo. “Gen-bewerkingstechnologieën zoals Crispr-Cas bieden mogelijkheden om Bejo’s groenteveredelingsprogramma’s te versnellen. Ze vergroten ons begrip van genetica en bieden hulpmiddelen om nieuwe eigenschappen te ontwikkelen, zoals abiotische stress en ziekteresistentie. Dit helpt boeren om hun gewassen op een duurzamere manier te telen en te voldoen aan de toenemende vraag naar gezonde groenteteelt in de wereld. We kunnen deze technologie nu toepassen in een grote verscheidenheid aan groentezaden, waaronder koolsoorten, uien, wortelen en andere gewassen.”

‘Gewassen productiever door Crispr Cas’

Sam Eathington, chief technology officer van Corteva Agriscience, zegt dat Crispr Cas gewassen voedzamer, veerkrachtiger en productiever kan maken. “Bejo’s investering in genbewerking weerspiegelt het groeiende vertrouwen dat de Europese Unie haar beleid zal aanpassen. Dan kunnen boeren en consumenten in de EU profiteren van deze innovatie op het gebied van plantenveredeling.”

Het Nederlandse bedrijf Bejo veredelt nieuwe groenterassen. Corteva Agriscience was voorheen de landbouwdivisie van chemieconcern DowDuPont en is nu een beursgenoteerd bedrijf dat actief is in zaden, gewasbescherming en digitale producten voor de landbouw. Het Broad Institute of MIT and Harvard is een biotechnologiebedrijf dat is gespecialiseerd in gezondheidszorg.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer