Doorgaan naar artikel

Samenwerking is uitzondering bij NVWA

Sommige afdelingen binnen de NVWA willen niet meer met elkaar samenwerken.

Foto: ANP

Foto: ANP

De cultuur binnen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is zodanig verziekt dat sommige afdelingen niet meer met elkaar willen samenwerken. Dat blijkt uit een intern rapport dat vrijdag aan de Tweede Kamer is verzonden.

Het vertrouwelijk en voor intern gebruik bedoelde rapport over de dierenwelzijnsafdeling van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit liegt er niet om: “De algemene teams en de teams Dierenwelzijn lijken voor een groot deel elkaar verloren te hebben (…). Samenwerken, collegialiteit en uniformiteit zijn niet de norm, maar eerder de uitzondering.”

Geen samenwerking

De situatie is zover uit de hand gelopen dat sommige medewerkers en ook teamleiders niet meer met elkaar willen samenwerken. En de leidinggevenden binnen de NVWA hebben daar niet op ingegrepen, ‘waardoor de breuk letterlijk een feit is’.

Toezichtstaak verder op orde brengen

Inspecteur-generaal Maarten Ruys liet de Galangroep Baarn onderzoek doen met het doel om de toezichtstaak op het gebied van dierenwelzijn verder op orde te brengen. Leden van de Tweede Kamer vroegen in een vertrouwelijk gesprek met Ruys en secretaris-generaal Jan Kees Goet om openbaarmaking van het interne rapport. Minister Carola Schouten zond het rapport vrijdag als bijlage bij een brief aan de Kamer.

Medewerkers gepassioneerd

Uit het rapport blijkt dat de medewerkers van de afdeling Dier van de NVWA gepassioneerd zijn en vooral van de inhoud. Binnen de afdeling hebben ze best plezier in hun werk. “Maar zodra we het eigen team overstijgen, verandert de observatie”, aldus het rapport. “Het merendeel van de medewerkers wordt dan kritisch in termen van samenwerking en vervolgens zien we grote verschillen binnen de algemene teams en de teams dierenwelzijn.”

De dierenwelzijnsteams worden door collega’s binnen de NVWA soms beschreven als ‘meedogenloos, hard en repressief en dus strijdig met de rolopvatting in de algemene teams’. De dierenwelzijnsteams op hun beurt vinden dat de algemene teams ‘te soft optreden’.

De dierenwelzijnsteams worden door collega’s binnen de NVWA soms beschreven als ‘meedogenloos, hard en repressief’

Diffuus beeld

Het komt voor dat veehouders niet begrijpen waarom bij dezelfde constatering in het ene geval geen rapport of proces-verbaal wordt opgemaakt en bij een volgende inspectie wel. “Daarmee creëren we een diffuus beeld voor de veehouder en een ongewenst beeld inzake rechtsongelijkheid of willekeur in ons eigen optreden”, aldus een opvatting in het rapport.

Oplossingen

Als een van de oplossingsrichtingen schetst het rapport een programma (‘niet een soft programma‘) waarbij het centrale thema is om los te komen van oude gewoonten en werkwijze, waarbij afdelingshoofden en teamleiders een nieuwe rol krijgen, die zelf het voorbeeld geven en anderen op afwijkend gedrag aanspreken.

Vragen D66

D66‘er Tjeerd de Groot heeft schriftelijke vragen gesteld over de herkenbaarheid van medewerkers in het rapport. Volgens hem strookt dat niet met de toezegging van de minister dat NVWA-medewerkers in een veilige werkomgeving hun taak moeten kunnen uitvoeren.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin