Doorgaan naar artikel

Samenwerking met Denen op gebied van klimaat

Deense landbouwminister Rasmus Prehn. - Foto: ANP

Deense landbouwminister Rasmus Prehn. - Foto: ANP

Denemarken en Nederland gaan in de landbouw en de voedingsproductie samenwerken op het gebied van klimaatbeleid en groene oplossingen.

Dat deelt de Deense landbouwminister Rasmus Prehn mee. Hij heeft daarover met zijn Nederlandse collega Carola Schouten donderdag 25 maart een afspraak gemaakt. Aanleiding voor de afspraak is het 500-jarig jubileum van de komst van Nederlandse groentetelers naar het eiland Amager ten zuiden van Kopenhagen.

Gemeenschappelijke belangen op landbouwgebied

De 184 telers en hun gezinnen werden in 1521 naar Denemarken gehaald door koning Christaan II. Prehn: “Er zijn historisch hechte banden met Nederland en we hebben door de eeuwen heen goed geprofiteerd van de gemeenschappelijke belangen op landbouwgebied. Vijfhonderd jaar geleden ging het om de teelt van groente en nu gaat het erom te zorgen voor de klimaatvriendelijke landbouw van de toekomst.”

Efficiënt beheer van de voedselresten

Prehn en Schouten willen onder andere gezamenlijk kijken naar het beleid voor kringlooplandbouw en precisielandbouw, waarbij het doel is om de productie van voedsel en biomassa te verhogen met minder input, minder emissie en met een efficiënt beheer van de voedselresten. Doel is verspilling te voorkomen en de economische kringloop te sluiten en het milieu en de biodiversiteit zo min mogelijk te belasten. Verder zijn afspraken gemaakt over samenwerking op gebied van veredeling, duurzame energieproductie, vermindering van de CO2-uitstoot in de glastuinbouw, verbetering van het dierenwelzijn, de vermindering van de uitstoot van stikstof en methaan uit de veehouderij.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin