Sanders: ‘Overheid moet innovatie beter handhaven’

04-09 | |
Emeritus hoogleraar Biobased economy, Johan Sanders (73) destijds verbonden aan de Wageningen University is ervan overtuigd dat de stikstofdoelen haalbaar zijn zonder dat de veestapel ervoor hoeft te krimpen. -  Foto: Jan Willem van Vliet
Emeritus hoogleraar Biobased economy, Johan Sanders (73) destijds verbonden aan de Wageningen University is ervan overtuigd dat de stikstofdoelen haalbaar zijn zonder dat de veestapel ervoor hoeft te krimpen. - Foto: Jan Willem van Vliet

Ecologen die zeggen dat met innovatie het stikstofprobleem niet op te lossen is, hebben gelijk, behalve als de overheid zulke technieken beter juridisch verankert en controleert, meent Johan Sanders.

Johan Sanders heeft goed nieuws over de stikstof-aanpak: het kabinetsdoel, halvering van de stikstofuitstoot is haalbaar. In 2035, dat wel, want een aantal benodigde innovaties zijn nog in ontwikkeling. In een interview met Boerderij vertelt hij over de mogelijkheden die hij ziet in efficiëntere benutting van eiwit in veevoer en gebruik van mest. Sanders is emeritus hoogleraar Biobased economy aan de Wageningen University, maar ondanks zijn pensioen nog druk bezig met het verkondigen van zijn boodschap: grondstofbenutting kan veel beter, met technische innovaties is daar nog veel te winnen.

Ik durf te zeggen dat met innovatie de doelen te halen zijn

Stikstofmoleculen moeten zo goed mogelijk benut worden. Daarmee voorkom je uitstoot van ammoniak en is ook voor boeren nog eens geld te verdienen. Voorkomen is beter en vooral goedkoper dan genezen, is zijn overtuiging. Dat geldt dus ook voor stikstofemissies: “Ik durf te zeggen dat met innovatie de doelen te halen zijn.”

Onvoldoende handhaving

Ecologen die zeggen dat met de huidige technieken de doelen niet gehaald worden, hebben ook gelijk, vindt Sanders. “Als we op dezelfde manier met introductie van nieuwe technieken om blijven gaan. De overheid handhaaft namelijk niet voldoende. Waarom zou een boer investeren in een techniek om de omgeving te ontlasten? De overheid is bang om te controleren, innovatieve systemen zijn fraudegevoelig.”

Als iets in Duitsland of België werkt, moet dat ook voor Nederland gelden

De benodigde innovaties om de overheidsdoelen te halen, zijn direct beschikbaar óf veelbelovende ontwikkelingen. Sanders: “Maar niet allemaal goedgekeurd binnen Nederland. In Denemarken werken ze bijvoorbeeld met het aanzuren van mest om ammoniakuitstoot te verminderen. In Nederland kan dat ook, maar dan moet dat eerst weer door een heel traject van goedkeuring. Totaal onnodig als we al een Europese overheidslaag hebben die regels uitstrooit over Nederland. Als iets in Duitsland of België werkt, moet dat ook voor Nederland gelden.”

Raffinage van gras

Sanders is al jaren bezig met en enthousiast over raffinage van biologische grondstoffen, zoals gras. Een inmiddels langdurig onderzoekstraject waar hij zelf ook veel tijd en geld in heeft zitten. “Met raffinage ‘trekken’ we gras uit elkaar in vier producten. Ontsloten gras, waar vezels en vooral bestendig eiwit in zitten. Het oplosbare deel van het eiwit is onbestendig, wat juist weer heel goed aan kippen en varkens gevoerd kan worden. En dan is er nog een mineralenconcentraat, wat kan dienen als meststof of kunstmestvervanger. Het vierde product is een prebioticum dat geschikt is als oplosbare voedingsvezel voor humaan gebruik of voor varkens en pluimvee.” Door te beginnen met de raffinage van het gras van 450.000 hectare, is er geen import van veevoer in de vorm van soja nodig, rekent hij voor.

van Rooijen


Beheer