Satellietbeelden tonen gunstige Oekraïense oogst

07-12-2022 | |
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

Hoewel Oekraïne dit seizoen minder tarwe produceert door de oorlog dan vorig seizoen lijken de opbrengsten rond het vijfjarengemiddelde uit te komen.

Berekeningen op basis van satellietbeelden van NASA Harvest tonen aan dat dit jaar 26,6 miljoen ton tarwe in Oekraïne werd geoogst. Dat is 19% minder dan de recordoogst in 2021 (33 miljoen ton), maar de oogst is vergelijkbaar met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Zo’n 22% van de tarwe uit het oostelijke deel van Oekraïne was vanwege de oorlog niet beschikbaar voor export.

“De risico’s op de grond tijdens de oorlog hebben ervoor gezorgd dat het NASA Harvest Monitoring-systeem een van de weinige veilige en betrouwbare manieren is voor onderzoekers om te volgen wat er gebeurt met de gewassen in Oekraïne”, zegt Sergii Skakun, een NASA Harvest-wetenschapper.

Lees verder onder afbeelding

Kaart OekraIne
Kaart van Oekraïne met blauwe punten waar niet is geoogst. – Bron: NASA Harvest

94% van de winteroogst

Naast de satellietbeelden hielden Oekraïense functionarissen ook zoveel mogelijk toezicht op de oogst vanaf de grond. De gegevens die NASA geleidelijk en rechtstreeks ontving van de velden komen zeer in de buurt van de schattingen die zijn verkregen in samenwerking met NASA, geeft Denys Palamarchuk van het agrarisch ministerie in Oekraïne aan.

Sommige grondstoffenanalisten gingen aan het begin van de Russische invasie uit dat 20% tot 30% van de oogst op het land zou blijven, maar de NASA Harvest-analyse geeft aan dat 94% van de winteroogst in Oekraïne van het land werd gehaald.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer