Schaarste drijft prijs Bintje verder op

Termijnmarkt staat iets onder druk mede door het coronavirus.

De notering van Bintje.info stijgt deze week met € 4 naar € 6 tot € 8 per 100 kilo. Er zijn Bintjes vanuit het Zuiden voor export weggegaan voor deze prijzen.

Lees verder onder de grafieken.

Vraag naar Bintjes

Het Belgische Belgapom noteert voor de tweede week op rij niet voor Bintjes met bestemming diepvries. Wel wordt de opmerking gemaakt voor Bintjes met een andere bestemming dan verwerking voor diepvriesfrites. Belgapom laat deze prijs ongewijzigd op € 5 per 100 kilo. Terwijl er wel voor hogere prijzen zaken zijn gedaan. Het Belgische PCA/Fiwap noteerde eerder deze week op € 5 tot € 7 per 100 kilo voor Bintjes.

Kleiner areaal

Belgische schilbedrijven zijn op zoek naar Bintjes, omdat niet alle benodigde Bintjes op contract zijn vastgelegd. Het aantal verhandelde contracten ligt deze week in België niet veel hoger dan 10 transacties en daarbij gaat het ook niet om grote volumes. De bovenkant van de PCA/Fiwap-notering werd betaald voor grove Bintjes. Het aanbod Bintjes vanuit Nederland is zeer beperkt. Waar handelaren 20 jaar geleden voldoende telers van Bintjes konden vinden is dat tegenwoordig een enkele. Het areaal is sterk gekrompen. Zo ook in België.

Het Belgische areaal Bintjes was dit seizoen met normale opbrengsten goed genoeg om in de vraag te voorzien. Maar doordat Bintjes slecht tegen droogte kunnen vallen de opbrengsten dit seizoen lager uit met krapte als gevolg. Dat drijft de prijs voor Bintjes omhoog. Het is puur de smaak van Bintjes die de Belgische markt stuurt, want in België staat smaak boven alles. De opbrengsten van Fontanes vallen dit seizoen ook tegen, maar doordat het areaal Fontane vele malen groter is ontstaat er minder snel een tekort.

Verder is het rustig op de markt. De termijnmarkt staat iets onder druk mede door het coronavirus met bijbehorende strengere maatregelen in verschillende landen. De notering voor het aprilcontract 2021 zakt onder € 7 per 100 kilo.

Prognose: hogere prijs Bintje, Fontane gelijk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.