Skip to content

Schaarste frituurvet verhoogt fraudedruk biobrandstof

Fraude met grondstoffen voor biodiesel neemt toe.

Updated on:
Politiek & Beleid
Achtergrond
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven wil samen met Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg meer actie vanuit Brussel om gesjoemel met biobrandstoffen tegen te gaan. Foto: ANP

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven wil samen met Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg meer actie vanuit Brussel om gesjoemel met biobrandstoffen tegen te gaan. Foto: ANP

De grondstoffen voor biodiesel zijn schaars, duur en de vraag wordt alleen maar groter. Het kabinet ziet met lede ogen dat fraude met de grondstoffen toeneemt en roept daarom de hulp van Europa in.

De regels voor biobrandstof moeten strenger worden. Er moet meer gecontroleerd worden; inclusief strengere straffen. En er moet een Europese databank komen, zodat kan worden bijgehouden welke grondstoffen waar vandaan komen. Het Nederlandse kabinet wil dat de Europese Unie het voortouw neemt om gesjoemel met biobrandstof te voorkomen. Fraude is niet goed voor het vertrouwen van de consumenten, schrijft het kabinet in een brief aan de Europese Commissie.

Meer actie uit Brussel

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven wil daarom samen met Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg meer actie vanuit Brussel.

Diesel die uit de pomp komt, bestaat voor 7% uit biodiesel en voor 93% uit fossiele brandstof. Voor de bijmenging van biodiesel mag gebruikt gemaakt worden van gebruikt frituurvet, maar ook dierlijk vet, soja of ethanol kan worden bijgemengd.

Frituurvet is volgens de deskundigen de beste grondstof, omdat het nergens anders voor gebruikt kan worden. Voor het gebruik van frituurvet krijgen pomphouders en oliemaatschappijen extra punten, die ze nodig hebben om aan het eind van het jaar te kunnen laten zien dat ze aan de ‘groene’ regels hebben voldaan.

Meer groen aan brandstof toevoegen

Maar er is, door de coronacrisis minder frituurvet beschikbaar. We aten, over de hele wereld, minder friet, maar ook restaurants waren veelal gesloten of draaiden op halve (afhaal)kracht. En verder stijgen de prijzen van sojabonen en koolzaad nu de economie weer uit het dal komt. Bovendien neemt door de Green Deal de vraag naar biobrandstof steeds verder toe en moeten de leveranciers elk jaar meer groen aan hun brandstof toevoegen.

Mengen van vetten

Volgens staatssecretaris Van Veldhoven komen de opsporingsdiensten steeds vaker fraude op het spoor. Soms betreft het creatieve vormen van boekhouding, waarbij de grondstoffen niet onder het juiste kopje worden geregistreerd. Soms gaat het om het mengen van vetten. Volgens het kabinet gebeurt dat steeds vaker en zijn ze bang dat we slechts naar het topje van de ijsberg kijken. “Ik vrees dat we in de toekomst nog meer fraude gaan zien”, aldus Van Veldhoven.

Ik vrees dat we in de toekomst nog meer fraude gaan zien

Bovendien zal de vraag naar biobrandstof de komende jaren alleen maar toenemen. Er wordt al gesproken over vliegtuigen die het gaan gebruiken en over een paar jaar moet ook de binnenvaart overschakelen op milieuvriendelijke brandstof. De Europese Commissie gaat de komende tijd plannen uitwerken.

Snel delen

Afbeelding
Bert van Slooten

Redacteur Brusselse Nieuwe en correspondent in Brussel voor F&A

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin