Schapen duurder door vlotte handel

Schapen worden vlot verkocht. Inkopers verkiezen Nederlandse lammeren boven Engelse dieren. De prijzen blijven hierdoor goed.

De schapenprijzen blijven stijgen. Op veemarkt Leeuwarden brachten rammen zwaarder dan 25 kilo maximaal € 132,50 op, een stijging van € 2,50 ten opzichte van vorige week. De aanvoer was ongeveer gelijk aan die van vorige week. Een kwart van de dieren vond hun weg naar een grote koper in België, dat al een stevige basis onder de marktprijs legde. De binnenlandse vraag is ook nog prima, waardoor de dieren vlot verkocht werden. Het warme weer en de goede grasgroei zorgen ervoor dat aanbieders geen haast hebben hun dieren aan te bieden. Zeker niet als de vooruitzichten voor hoge prijzen goed blijven.

Engelse lammeren ook duur

Vanuit Engeland komen wel lammeren op de Nederlandse markt, maar het prijsverschil met inlandse dieren is helemaal niet zo groot. Dat komt mede door de importkosten van die dieren. Het sentiment van inkopers is gericht op de kwaliteit van Nederlandse dieren. En dan is het minieme prijsverschil tussen de dieren snel weg geredeneerd. Ook voor de komende tijd zijn vraag en aanbod goed in evenwicht. Vanaf oktober neemt het aanbod van oude schapen wat toe, doordat schapenhouders selecteren voor het aankomende dekseizoen.

Prognose: stabiele tot hogere prijzen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.