Schapensector Schotland sterk afhankelijk van export

15-09-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Producenten van lamsvlees in Schotland halen rond een derde van hun omzet uit het buitenland. Voor de hele Schotse roodvleesindustrie ligt dat op 11%. De productie van de lammerslachterijen komt uit op bijna vier keer zo veel als de consumptie van lamsvlees in Schotland zelf.

Dat berekent het Schotse vleesschap Quality Meat Scotland. De Schotse roodvleessector heeft vorig jaar voor € 1,28 miljard aan output gedraaid, dat is 35% van de output van de hele landbouw in dit deel van het Verenigd Koninkrijk (VK). Rundvlees neemt daarvan het grootste deel voor zijn rekening maar ook de schapenhouderij levert een belangrijke bijdrage. OMS tekent daarbij aan dat momenteel 43% van alle arbeiders in de vleesverwerkende industrie uit andere EU-landen komt.

Export belangrijk

“Met het naderende eind van de overgangsperiode van brexit is het belangrijk om te onderstrepen hoe belangrijk de export is voor de vleesverwerkende industrie. Bijna alle exportomzet is afkomstig van klanten in de EU. Vooral de lamsvlees verwerkende industrie is erg blootgesteld, dat onderstreept hoe gevoelig die sector is voor mogelijke marktverstoringen vanaf begin 2021”, zegt economisch analist Iain Macdonald. Hij signaleert ook dat de invoer van alle vleessoorten naar het VK na jaren van groei de laatste tijd lijkt te stagneren. Bij rund- en varkensvlees is dat vooral te danken aan een hogere binnenlandse productie terwijl de traditionele aanvoer van lamsvlees uit Nieuw-Zeeland nu meer is verlegd naar China.

Meer prijsinformatie over schapen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer