Schaven aan biggenprijs steeds pijnlijker

12-10-2022 | |
Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

De biggenmarkt wordt door marktpartijen omschreven als een dode markt. De druk op de varkensmarkt rolt door naar de biggenhandel. Als de varkensprijs daalt, motiveert dat niet om biggen op te leggen.

De doorstroming lijdt daaronder. Vrij veel biggen blijven liggen, zeker op gesloten bedrijven wordt de optie van verkoop van biggen noodgedwongen vooruitgeschoven. En daardoor neemt op termijn de druk op de varkensmarkt ook toe. En waar tot voor kort er niet veel biggen boven de markt hingen zien handelaren het aanbod geleidelijk aan wel toenemen.

Export op laag pitje

De export draait op een laag pitje. Handelaren die koppels over hebben, krijgen daar niet veel respons op. Als biggen vertrekken, is het voor een lage prijs. Een exporteur stelt dat het lang geleden is dat hij zoveel biggen over had. Ze zijn aan de straatstenen niet te slijten, doordat vleesvarkenshouders weinig vertrouwen hebben. En ook het aantal beschikbare plekken is een probleem. Niet alleen zeugenhouders stoppen, er verdwijnen ook veel vleesvarkensstallen. Daardoor wordt het plaatsen van biggen ook lastiger.

Ook deze week leveren daardoor de biggennoteringen weer in. DCA verlaagt zijn BestPigletPrice met € 0,50 naar € 44,50 per stuk. De biggennotering van Vion gaat met € 1,00 omlaag naar € 43,50 per big. Dat komt overeen met € 39,91 exclusief btw.

Het zijn geen enorme stappen, maar iedere keer dat de kaasschaaf over de notering gehaald wordt, worden volgens handelaren gevoelige plekken geraakt. De kosten stijgen en tegelijk zien vermeerderaars de opbrengsten afnemen. Dat blijft een bittere pil voor zeugenhouders.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer