Schepen met levend vee wachten op doorgang Suez

29-03-2021 | |
Het in het Suez-kanaal gestrande containerschip Ever Given, een van 's werelds grootste containerschepen. Foto: ANP
Het in het Suez-kanaal gestrande containerschip Ever Given, een van 's werelds grootste containerschepen. Foto: ANP

Dit bericht is ge-update

Meer dan tien schepen die levende dieren vervoeren, liggen te wachten tot ze weer door het Suez-kanaal kunnen varen. Gistermiddag werd het schip dat het kanaal al een week blokkeerde, losgetrokken. Het was op moment van schrijven nog onbekend hoe snel de wachtende file aan schepen door het kanaal kan gaan.

Volgens persbureau Bloomberg zou het om veertien schepen gaan, maar er is weinig officiële informatie beschikbaar. De Britse krant The Guardian heeft het over tenminste twintig schepen. Gezien de route van Europa naar het Midden-Oosten vervoeren de schepen hoogstwaarschijnlijk schapen.

Roemeense voedsel- en warenautoriteit

De Roemeense voedsel- en warenautoriteit stuurde afgelopen weekend een persbericht uit. Daarin stond dat alle transportschepen voor dieren die vanaf Roemenië vertrekken en via het Suez-kanaal moeten varen, niet meer mogen vertrekken. Volgens de Roemeense autoriteit zijn elf schepen met dieren aan boord eerder deze maand vertrokken vanaf de Roemeense haven in Constanta naar landen in de Perzische golf. De autoriteit had contact gehad met de vervoerders en die zeiden voldoende voedsel en water aan boord te hebben voor de komende dagen. Daarnaast hadden ze aanvullende bronnen ‘geïdentificeerd’ als het kanaal voor langere tijd zou worden geblokkeerd.

Extra water en voer bij gestrande schepen

Alle schepen zouden op zee wachten tot het kanaal weer vrij gegeven wordt. ‘Indien de situatie dit vereist, moet ook worden overwogen om de dieren in andere nabijgelegen havens te lossen’, aldus het persbericht. Naast schepen uit Roemenië zouden ook schepen die vertrokken zijn uit Spanje vastliggen.

Schepen met levende dieren moeten volgens Europese regelgeving 25% meer water en voer dan de geschatte duur van de reis aan boord hebben. Ook moeten alle geautoriseerde transportschepen voor dieren over ontziltingsinstallaties beschikken, waardoor toegang tot drinkwater gegarandeerd is, aldus de Roemeense autoriteit. Ook zou volgens mediaberichten Egypte veeartsen en extra voer bij de gestrande schepen hebben langs gebracht.

450 schepen vast

Maandagmiddag lagen volgens de laatste telling ongeveer 450 schepen vast in afwachting of waren onderweg naar het Suez-kanaal. Andere schepen zijn uitgeweken en voeren de langere route om Afrika heen.

Kloosterman


Beheer