Doorgaan naar artikel

Scherpe tweedeling op de eiermarkt

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

De coronamaatregelen laten de eierstromen compleet verschuiven. Toch loopt de eiermarkt nog steeds gesmeerd. Voor scharrel, vrije uitloop en biologische eieren dan, want kooi-eieren zitten wel in de hoek waar klappen vallen.

Hoewel van hamsteren geen sprake meer is, is het topdrukte op de pakstations. Door de grote vraag vanuit de retail moeten veel meer eieren in kleinverpakking worden uitgeleverd. Van een tekort aan eieren is echter geen sprake. De eieren zijn er wel, maar komen uit andere stromen als kokerijen en industrie die nu juist minder afnemen. Pakstations schatten dat 30% van hun handelsvolume nu anders wordt verwerkt.

Kooi-eieren ander beeld

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram stijgt van € 8,10 naar € 8,23 per 100 stuks. Witte van dat gewicht plussen € 0,14 en komen op € 7,96 per 100. In Barneveld stijgen de scharreleieren € 0,15 tot € 0,20 per 100. Dat had volgens pluimveehouders hoger mogen staan, gezien de snelheid waarmee de eieren weg lopen.

Bij kooi-eieren is het beeld heel anders. De WeserEms-notering voor zowel witte als bruine kooieieren verliest maar liefst 16,7%. Bruine M-en komen daarmee € 1 lager uit op € 6,50 per 100. Witte M-en dalen zelfs € 1,40 naar € 7,00 per 100. Dat is volgens marktdeskundigen een historische prijsdaling, die in deze grootte niet vaak voorkomt.

Omdat veel bedrijven dicht zitten en ook de export van producten waarin eieren verwerkt zijn moeilijker loopt, neemt de vraag vanuit de verwerkende industrie naar de grondstof ei af. Verwerkers schroeven de productie terug en kopen daarom geen eieren meer bij. Ze werken uit eigen voorraad en met eieren die ze op contract hebben.

Pasen verliest glans

Naar Pasen zijn echter nog veel eieren nodig. Toch heeft het feest waarin het ei zo’n belangrijke plaats heeft dit jaar veel minder glans dan andere jaren. De gebruikelijke acties in de aanloop naar Pasen, met gekleurde eieren in supermarkten of tankstations die ze weggeven, zijn allemaal afgezegd. Bedrijven het geen tijd vinden om feestelijk uit te pakken en supermarkten richten zich op de kerntaken en minder op randzaken. Ze hebben al moeite om in de vraag naar gangbare eieren te voorzien. ‘Laat de gekleurde maar zitten’, is dan de reactie.

De verwachting is dat de afzet van kooi-eieren verder onder druk komt. De markt voor scharreleieren zal iets vaart minderen en er zijn eieren genoeg. Daardoor zullen de plusjes op de noteringen voor scharreleieren afnemen.

Prognose: scharrel prijshoudend, kooi prijsdruk.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin