Schikking Tyson Foods goed voor beurskoers

Locatie van Tyson Foods in het Amerikaanse Logansport, Ind. Foto: ANP
Locatie van Tyson Foods in het Amerikaanse Logansport, Ind. Foto: ANP

Het Amerikaanse vleesconcern Tyson Foods loste vorige week voor een deel een vier jaar durende juridische strijd op door een bedrag van $ 221,5 miljoen te betalen.

Daarmee komt het bedrijf tot een schikking met aanklagers die het bedrijf beschuldigden van prijsafspraken. Volgens drie groepen van bedrijven, waaronder restaurantketens, supermarkten en voedseldistributeurs, die pluimveevlees van Tyson kopen, is onder andere Tyson schuldig aan het beïnvloeden van productie en prijzen, waardoor de prijzen voor onder andere borstfilet en kippenvleugels hoog waren.

Tyson stelt dat de schikking niet betekent dat het aansprakelijkheid erkent. Tyson zei dat “het van mening is dat de schikkingen in het beste belang waren van het bedrijf en zijn aandeelhouders om de onzekerheid, risico‘s, kosten en afleiding van langdurige rechtszaken te vermijden.” De schikking werd beantwoord door beleggers met een beurskoersstijging van 3,9% afgelopen vrijdag ten opzichte van twee weken eerder. Het probleem is echter niet direct volledig opgelost. Individuele rechtszaken die werden aangespannen door bedrijven, dus niet door groepen, blijven nog staan.

BRF

De koers van de Braziliaanse slachterij BRF daalde met 6,1%. Een directe oorzaak van de daling is niet bekend. Het bedrijf maakte vorige week bekend een overname te hebben voltooid. BRF heeft het Saoedische bedrijf Joody overgenomen voor $ 8 miljoen. BRF is van plan $ 7,2 miljoen te investeren om de capaciteit van het bedrijf te vergroten van ongeveer 3.600 ton naar 18.000 ton per jaar.

John Deere

De stijging van de aandelenwaarde van John Deere lijkt niet te stoppen. Afgelopen twee weken kwam er weer 3,8% bij. De waarde kwam daarmee op net boven $ 305 per aandeel. Sinds maart vorig jaar is de waarde bijna verdubbeld. Volgens beursanalisten is het nog niet gedaan met de stijging en zijn ook de vooruitzichten voor 2021 goed.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

KloostermanBeheer