Doorgaan naar artikel

Schone lucht dankzij coronamaatregelen

Zo goed als lege snelwegen tijdens de coronacrisis. - Foto: ANP

Zo goed als lege snelwegen tijdens de coronacrisis. - Foto: ANP

Afgelopen week verscheen dit bericht in de media: ‘Lucht klaart op door corona’. Het bericht werd ondersteund door een plaatje van Nederland met bloedrode vlekken uit 2019 en een plaatje met nog slechts enkele roze veegjes anno nu.

In het artikel zelf wordt duidelijk uitgelegd dat de concentratie vervuilende stoffen in de lucht sterk is afgenomen na de invoering van de coronamaatregelen.

Op vrijdagavond deel ik het bericht op mijn sociale media. De meldingen stromen massaal binnen. Het bericht wordt ontelbare keren gedeeld en ruim 30.000 keer bekeken. Het bloedrode plaatje doet het goed; alle lof voor de redacteur.

Lees verder onder het Facebook-bericht

Slechts een handjevol mensen neemt de moeite om ook de inhoud van het artikel te lezen, waarin wordt uitgelegd dat de schonere lucht veroorzaakt wordt door de afname van de uitstoot van koolstof- en stikstofdioxide door verkeer en industrie en niets te maken heeft met ammoniak. Het overgrote deel van de mensen die reageren, legt direct de link met de veehouderij.

De dialoog over de relatie tussen vlees en milieu is nauwelijks nog op basis van feiten te voeren

Voor mij toont dit aan hoe snel beeldvorming door aansprekende kopteksten en plaatjes zich kan verspreiden. Dieren- en milieuactivisten maken daar ook succesvol gebruik van. Superslim weten zij deze middelen op de juiste manier in te zetten voor polarisatie. De dialoog over de relatie tussen vlees en milieu is nauwelijks nog op basis van feiten te voeren. En ook het onterechte idee dat er nog steeds antibiotica en groeihormonen in ons vlees zitten, is hardnekkig.

Marketing van positieve punten uitvergroten

Als Nederlandse agrarische sector kunnen we hiervan leren. Natuurlijk moeten we geen nepnieuws verspreiden, maar de marketing van al onze positieve punten mag wat mij betreft enorm worden uitvergroot.

Wij merken bij de afzet van ons vlees dat consumenten zich steeds bewuster worden van de meerwaarde van Nederlandse herkomst. Laten we daar met z’n allen positiviteit uit halen in deze moeilijke tijd.

Beheer
WP Admin