Schotland wil weer pootgoed kunnen exporteren naar EU

De EU laat sinds brexit geen pootaardappelen uit het Verenigd Koninkrijk meer toe. - Foto: Mark Pasveer
De EU laat sinds brexit geen pootaardappelen uit het Verenigd Koninkrijk meer toe. - Foto: Mark Pasveer

De Schotse boerenbond NFUS wil dat de export van pootgoed naar de Europese Unie weer mogelijk wordt.

“We moeten een duurzame oplossing vinden voor de situatie, en snel”, aldus vice-voorzitter Andrew Connon.

De Europese Unie laat sinds brexit begin dit jaar geen pootaardappelen uit het Verenigd Koninkrijk meer toe omdat de Britten niet bereid zijn de daarvoor geldende nationale eisen gelijk op te laten lopen met die van de EU. “Meer dan 75% van het geëxporteerde pootgoed komt uit Schotland, dus dit heeft chaos veroorzaakt voor veel telers”, aldus Connon. Hij is wel blij dat de Britten sinds 1 juli op hun beurt ook EU-pootgoed niet meer toelaten: “Die onrechtvaardige situatie had nooit toegestaan mogen worden.”

Deze hele situatie is puur politiek en volstrekt onaanvaardbaar

NFUS dringt er nu op aan de wederzijdse export weer toe te staan: “We blijven hard lobbyen samen met de Schotse en Britse regering, het plattelandsministerie Defra, de Europese aardappelhandel en ook met de bredere aardappelsector in Schotland. Het is duidelijk dat Europese telers ons pootgoed willen, terwijl sommige Britse telers invoer uit Europa nodig achten. Deze hele situatie is puur politiek en volstrekt onaanvaardbaar.”

Wederzijdse oplossing nodig

Maar zo’n oplossing moet wel wederzijds zijn, benadrukt Connon. “Dat is een gevestigd principe dat in stand moet blijven in het belang van onze leden. Eenzijdige handelsovereenkomsten met individuele lid-staten zouden dit principe ondermijnen en zijn buitengewoon onwelkom. We moeten echter ook in gedachten houden dat bijna 80.000 ton Schots pootgoed wordt geëxporteerd naar niet-EU-landen met een potentiële groei van die handel naar Egypte, Marokko, Israël, de Canarische Eilanden, Saoedi-Arabië en Thailand.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer