Schotse boerenbond wil eenvoudiger brexitregels

Voor de brexit verscheepte het Verenigd Koninkrijk zo'n  30.000 ton pootgoed per jaar, voor het overgrote deel afkomstig uit Schotland. - Foto: Canva
Voor de brexit verscheepte het Verenigd Koninkrijk zo'n 30.000 ton pootgoed per jaar, voor het overgrote deel afkomstig uit Schotland. - Foto: Canva

De National Farmers Union of Scotland (NFUS) pleit voor een vereenvoudiging van de uitgebreide gezondheids- en fytosanitaire eisen die sinds de brexit gelden voor de export naar de EU.

“De kosten en tijd die de regels vereisen, vormen een ernstige belemmering voor de handel en zijn hoogst verstorend voor het exporteren van pootgoed, groente, planten en vee”, schrijft de NFUS aan David Frost, door premier Boris Johnson benoemd tot nieuwe minister voor de relaties met de EU. Frost leidde eerder de Britse delegatie bij de onderhandelingen met de EU over nieuwe handelsafspraken.

Pootgoedexport naar EU ligt volledig stil

De NFUS wijst eerst op ‘een enorm falen in die handelsdeal rond pootgoed’. Omdat de EU en het VK het niet eens werden over het gelijk opgaan van de eisen voor pootgoed – de zogeheten equivalence – is de export van pootgoed uit het VK naar de EU volledig gestopt. De National Farmers Union (NFU) steunt de ban. In de EU-tijd verscheepte het Verenigd Koninkrijk rond de 30.000 ton pootgoed per jaar, voor het overgrote deel afkomstig uit Schotland.

Vraagtekens bij tijdelijke derogatie

Maar volgens voorzitter Martin Kennedy gaat het ook om andere producten. “Of het nu om pootgoed, planten of vee gaat, veel van de problemen bij de export worden veroorzaakt door de eisen rond gezondheidscertificaten en douaneverklaringen. Het onmiddellijk stroomlijnen van die formulieren en processen moet de hoogste prioriteit krijgen.”

Kennedy zet echter ook vraagtekens bij de tijdelijke derogatie tot eind juni voor EU-pootgoed dat wordt geëxporteerd naar het VK. “Die derogatie helpt volstrekt niet om een overeenkomst over equivalence te bereiken. Deze asymmetrische regeling zet Britse telers op nadeel en NFU Scotland pleit er daarom hard voor om de derogatie niet te verlengen.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer