Schotse pootgoedexport blijft redelijk overeind

07-04-2021 | |
De Schotten overtroeven hun Nederlandse concurrenten ruimschoots dit seizoen. Foto: Koos van der Spek
De Schotten overtroeven hun Nederlandse concurrenten ruimschoots dit seizoen. Foto: Koos van der Spek

De export van Schotse pootaardappelen naar verre bestemmingen blijft dit seizoen redelijk overeind.

Tot en met februari bedroeg de uitvoer iets minder dan 79.000 ton, blijkt uit cijfers van overheidsinstantie Sasa. Egypte is veruit de belangrijkste afnemer van Schots pootgoed buiten het Verenigd Koninkrijk. Dit jaar stopt de teller net boven de 43.000 ton. Daarmee is de uitvoer weliswaar ruim 3.400 ton kleiner dan vorig jaar, maar daarmee overtroeven de Schotten hun Nederlandse concurrenten ruimschoots.

De afzet vanuit Nederland naar Egypte blijft dit jaar steken op net iets meer dan 30.000 ton. Dit is ook net iets minder dan vorig jaar, maar nog niet zo lang geleden exporteerden de Nederlandse handelshuizen veel meer pootgoed naar Egypte dan de Schotten.

Tot tien jaar geleden exporteerde Nederland meer pootgoed naar Egypte dan Schotland. De schotse afzet maakte echter jaar op jaar progressie en haalde Nederland in 2012 in. In dat jaar viel de Nederlandse export flink terug, terwijl de Schotten hun uitvoer nog iets wisten te vergroten. Daarna hielden beide landen een aantal jaren gelijke tred wat hun export naar Egypte betreft. De laatste drie jaar is er echter weer een duidelijk verschil dat qua hoeveelheden nu in het voordeel uitvalt van Schotland.

Opkomst aardappelras Hermes

Het succes van de Schotse export naar Egypte ging gepaard met de opkomst van het aardappelras Hermes. Dit ras beleefde zijn exportpiek in de oogstjaren 2014 tot en met 2016. Inmiddels is dit ras al weer een heel eind op zijn retour, al blijft het met zo’n 20.000 ton nog het grootste ras in de Schotse pootgoedexport. Het ras Cara is echter sterk in opkomst en zal Hermes over niet al te lange tijd naar de kroon steken. Het ras Désirée was tot voor kort nog de nummer twee, maar is inmiddels voorbijgestreefd.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer