Schotse pootgoedexport naar Egypte blijft 10% achter

16-12-2020 | |
Schotland is een belangrijke concurrent van Nederland in de export van pootgoed. Foto: Canva
Schotland is een belangrijke concurrent van Nederland in de export van pootgoed. Foto: Canva

De Schotse pootgoedexport naar Egypte is tot en met november 10% kleiner dan in dezelfde periode in het vorige afzetseizoen.

Irak, Saoedi-Arabië, Thailand en de Canarische eilanden kopen daarentegen grotere volumes dan een jaar geleden. In totaal exporteerde Schotland voor 1 december iets minder dan 45.000 ton pootgoed naar verre bestemmingen. Egypte is daarvan met afstand de grootste afnemer. Dit land importeert vooral pootgoed van het ras Hermes uit Schotland. Dit jaar loopt de afzet van dat ras echter een stuk minder goed dan vorig seizoen.

Tot en met november exporteerden de Schotten iets meer dan 13.000 ton pootgoed van het ras Hermes. Deze hoeveelheid is 21% kleiner dan in dezelfde periode van vorig jaar. De afzet van het ras Cara neemt daarentegen toe. De uitvoerhoeveelheid van dat ras benadert met een fractie minder dan 13.000 ton nu de exportpositie van Hermes. Ook het ras Atlantic laat een sterke groei zien. Tot en met vorige maand werd daarvan iets meer dan 5.300 ton geëxporteerd.

Grote concurrent van Nederland

Schotland is een belangrijke concurrent van Nederland in de export van pootgoed. En dat geldt dan in hoofdzaak in de afzet naar Egypte. De laatste jaren weten de Schotten meer pootaardappelen in Egypte te verkopen dan de Nederlandse pootgoedsector.

Dit jaar ging in oktober al een behoorlijk kwantum naar Egypte en Thailand

Voor de Schotten is de export in november een belangrijke graadmeter, omdat in die maand normaal gesproken de grootste hoeveelheid wordt uitgevoerd naar de verre bestemmingen. Dit jaar ging in oktober al een behoorlijk kwantum naar Egypte en Thailand. Daarmee was de afzet in die maand groter dan de Schotten gewend zijn. In november bleven de hoeveelheden met een totaal van zo’n 28.000 ton behoorlijk achter bij de 35.000 ton die voorgaande jaren in november werden geëxporteerd.

Terughoudendheid afzetmarkten

Ook de Nederlandse pootgoedsector heeft flink last van terughoudendheid op de afzetmarkten. Dit resulteert in flinke prijsdruk op sommige exportrassen. Zo begon de afzet van het ras Spunta dit seizoen nog met prijzen van zo’n € 35 per 100 kilo. Daarna is de prijs in de vrije handel gezakt tot onder de € 20 per 100 kilo. Er zijn zelfs zaken gedaan voor amper € 15 per 100 kilo. Een jaar geleden werd voor diezelfde aardappelen € 60 of meer betaald.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer