Schouder aan schouder dreigt opnieuw tweedeling stikstofaanpak

02-09 | |
Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur
Foto: ANP
Foto: ANP

Veel lof klonk na afloop van het overleg van de boerenorganisaties met Johan Remkes en de leden van het kabinet over de stikstofaanpak.

Boerenorganisaties zijn blij dat ze gehoord zijn en dat het kabinet wat ruimte biedt om te gaan kijken naar de kritische depositiewaarde en een oplossing voor de PAS-melders. Politici spreken van ‘waardevolle stappen’, al was het overleg zeker niet makkelijk.

Saamhorigheid

Minister Henk Staghouwer van landbouw wond er geen doekjes om: hij ziet grote winst in het feit dat iedereen in gesprek is gebleven. ‘Het waren pittige gesprekken, maar we zijn met elkaar aan tafel gebleven en alleen dan kun je kijken hoe we een stapje verder kunnen zetten’, benadrukte hij na afloop. Boerenorganisaties stonden schouder aan schouder de pers te woord na afloop van het gesprek: er is saamhorigheid nadat veel organisaties het bij het eerste gesprek met Remkes af lieten weten.

Nieuwe kloof versterkt

Terwijl iedereen na het gesprek het ‘samen’ zo benadrukt, wordt een nieuwe kloof juist versterkt. Op verzoek van onder andere Agractie werd een afzonderlijk gesprek gevoerd met de gangbare sector. Remkes sprak namelijk vóór het gesprek met de gangbare boeren met vertegenwoordigers van biologische- en natuurboeren. Uitzondering hierbij was Biohuis, die wel bij het gesprek met de grotere landbouworganisaties was.

De eerste signalen dat er onderscheid komt in beleid zijn er al

Vertegenwoordigers van de bioboeren vinden het jammer dat de gangbare boeren niet bij hun gesprek met Remkes waren. Het gevaar ligt op de loer dat er een tegenstelling wordt gecreëerd tussen boeren die wel en niet willen verduurzamen. De eerste signalen dat er onderscheid komt in beleid zijn er al: stikstofminister Van der Wal zei recent biologische boeren te willen ontzien bij de stikstofaanpak. Hoewel de saamhorigheid van de gangbare sectorvertegenwoordigers een grote plus is, dreigt een nieuwe tweespalt te ontstaan. Daar is niemand bij gebaat.

Meer over


Beheer