Skip to content

Schouten: agri en food weerbaarder maken tegen crises

Door het wegvallen van de vraag vanuit de horeca kampten aardappeltelers in de coronacrisis aan een enorm overschot. - Foto: ANP

Door het wegvallen van de vraag vanuit de horeca kampten aardappeltelers in de coronacrisis aan een enorm overschot. - Foto: ANP

Landbouwminister Carola Schouten wil de agri- en foodsector weerbaarder maken om crisissen beter aan te kunnen. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van de Nederlandse agrofoodsector blootgelegd. “De grote afhankelijkheid van het buitenland – zowel voor afzetmarkten als voor import van bijvoorbeeld sojaschroot voor de veevoederindustrie – maakt de Nederlandse agrofoodsector kwetsbaar. Daarnaast speelt ook in ons land onmiskenbaar de grote afhankelijkheid van arbeidsmigranten”, aldus Schouten in haar brief aan de Tweede Kamer.

Risico’s spreiden met producten, toeleveranciers en afnemers

Om de weerbaarheid van de Nederlandse agrosector te verbeteren, vindt Schouten het belangrijk om de risico’s te spreiden met meer diversificatie van producten, maar ook via meer lokale, nationale en regionale (ook Europese) toeleveranciers en afnemers van de producten.

Schouten benadrukt het belang van een goede interne markt. “Door meer samenwerking op Europees niveau kan de afhankelijkheid voor import uit en export naar derde landen verminderd worden. Dit draagt niet alleen bij aan de versterking van de weerbaarheid van de Nederlandse en de Europese agrofoodsector, maar ook aan de gewenste verduurzaming van het voedselsysteem”, aldus Schouten. Samenwerking en meer technologie en innovatie kan ook bijdragen.

Ondernemerschap boer en tuinder versterken

Ook ziet de landbouwminister kansen in het versterken van het ondernemerschap van boeren. Ze wil de vaardigheden versterken die ondernemers nodig hebben om kansen te zien, te benutten en waarde te creëren in balans met mens, dier en milieu.

“De crisis heeft mooie voorbeelden laten zien van boeren en tuinders die met ondernemersinstinct alternatieve afzetmogelijkheden hebben weten te creëren voor hun productie”, aldus Schouten.

EU-landbouwministers praten over coronacrisis

De Europese landbouwministers komen volgende week informeel bijeen om te praten over de gevolgen van de coronacrisis voor de landbouw- en voedselsector en de lessen die te leren zijn uit de coronacrisis.

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin