Doorgaan naar artikel

Schouten: bestaansrecht ministerie LNV bewezen

Foto: ANP

Foto: ANP

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft zijn bestaansrecht de afgelopen jaren bewezen, zegt landbouwminister Carola Schouten.

Schouten werd bijna vier jaar geleden minister van landbouw, na een periode van acht jaar zonder landbouwminister. “De begroting is in drie jaar verdubbeld. Dat geeft het belang aan van alle thema’s die spelen. Het ministerie zit middenin het hart van de maatschappelijke ontwikkelingen”, aldus Schouten.

Belang van voedselvoorziening en natuurbehoud

Schouten geeft aan dat het belang van de voedselvoorziening in deze tijd duidelijk naar voren komt, evenals het maatschappelijk belang van het behoud van natuur.

Publieke aandacht voor ministerie veel groter geworden

De minister zegt dat de publieke aandacht voor het ministerie ook veel groter is geworden. “Daarmee is het belang van dit ministerie aangetoond.” De minister zegt niet vooruit te kunnen lopen op de formatie na de verkiezingen van maart 2021. “Ik kan de formatie niet voorspellen. Maar juist de afgelopen tijd heeft het belang aangetoond van een eigen ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Wat mij betreft blijft het ministerie bestaan.”

Stikstofaanpak moet doorgaan

Over de stikstofproblematiek zei de minister tegen de NOS dat de aanpak daarvan door moet gaan, “omdat we willen investeren, omdat er gebouwd moet worden, omdat we willen dat het bedrijfsleven zich kan ontwikkelen. We moeten onverkort doorgaan met de aanpak van de stikstof”.

Stoppersregeling varkenshouderij

Over de mogelijk tegenvallende animo voor de stoppersregeling in de varkenshouderij zegt de minister dat ze nog geen totaalbeeld heeft over de deelname. “We weten dat een heel aantal varkenshouders stoppen. We zijn ook bezig met stalaanpassingen en we kijken hoe we bedrijven die anders willen werken of willen stoppen kunnen helpen. Misschien gaan we ook verplaatsen.”

Beheer
WP Admin