Schouten bezoekt door corona getroffen sierteelt

Landbouwminister Carola Schouten heeft donderdag 19 maart een werkbezoek gebracht aan een chrysantenkweker en een voedselbank vanwege de coronacrisis.

Schouten sprak met chrysantenkweker Harry Wubben in het Zuid-Hollandse Nootdorpover de crisis waar de sierteelt in zit als gevolg van het coronavirus. Schouten met Wubben gesproken over oplossingen om de sector te ondersteunen.

Sierteeltproducten zijn nagenoeg onverkoopbaar geworden. Bloemenveiling FloraHolland stelde vanwege de massale doordraai grenzen aan de aanvoer van kwekers. Producenten van bloemen en kamerplanten mogen nog maximaal 30% van hun aanvoer van vorige week aanleveren, voor tuinplanten gaat het om maximaal 75% van de aanvoer van vorige week. Prijzen hebben een vrije val gemaakt.

Lees verder onder de tweet

FloraHolland zelf ook in zwaar weer

In een videoboodschap roept CEO Stefan van Schilfgaarde op tot verruiming van de steunmaatregelen van het kabinet, met een noodfonds omdat de huidige maatregelen volgens Royal FloraHolland niet voldoende zijn om de sector overeind te houden. Deze situatie is volgens hem in de meer dan 100-jarige geschiedenis van de veiling nog nooit gebeurd.

Ook de veiling zelf is in gesprek met de bank over de financiering van het bedrijf. Van Schilfgaarde zegt dat ze fors in de kosten aan het snijden zijn. Projecten en de inzet van externen is opgeschort en er worden meer maatregelen genomen.

Lees verder onder de video

Actieteam voor voedselbanken

Na het bezoek bij de chrysantenkweker ging Schouten samen met staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken naar de Voedselbank in Leiden. “De gevolgen van het coronavirus raken ons allemaal, maar in deze tijden is het belangrijk ervoor te waken dat de kwetsbaarste groepen in onze samenleving niet nog zwaarder getroffen worden. De voedselbanken spelen daarin een belangrijke rol”, aldus de bewindslieden.

De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben daarom samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Voedselbanken Nederland een actieteam in het leven geroepen. Het actieteam gaat helpen om de distributie en uitgifte van voedselbanken te versterken. Op sommige plaatsen zijn voedselbanken noodgedwongen gestopt met de uitgifte, omdat veel vrijwilligers in de risicogroep zitten voor het coronavirus Covid-19. Schouten en Van Ark roepen daarom iedereen die vrijwilliger wil zijn zich te melden bij de voedselbank.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.