Schouten: blokkade door aflatoxine duurde elf dagen

08-06 | |
Volgens demissionair minister van landbouw Carola Schouten is de volksgezondheid niet in gevaar geweest door het te hoge gehalte aan aflatoxine in de melk. - Foto: ANP
Volgens demissionair minister van landbouw Carola Schouten is de volksgezondheid niet in gevaar geweest door het te hoge gehalte aan aflatoxine in de melk. - Foto: ANP

De blokkade van melkveebedrijven in verband met een te hoog gehalte aflatoxine in de melk heeft dit voorjaar tot elf dagen geduurd. Dat blijkt uit antwoorden van demissionair minister Carola Schouten op Kamervragen van Tjeerd de Groot (D66).

Op 26 maart werd door een diervoerbedrijf een te hoog gehalte aflatoxine B1 in maisgluten gemeld bij de NVWA en bij andere veevoerbedrijven.

In totaal werden 226 melkveebedrijven en twee melkgeitenbedrijven door de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) geblokkeerd. De melk werd daarbij eerst onderzocht voordat deze afgevoerd mocht worden.

Bij 29 bedrijven te hoog gehalte aflatoxine

Bij de meeste bedrijven werd geen verhoogd gehalte aflatoxine in de melk aangetroffen en mochten de melk gewoon geleverd worden. Bij 29 bedrijven was het gehalte wel te hoog. Op deze bedrijven mocht de melk pas weer geleverd worden als het gehalte weer onder de norm was. Na elf dagen, op 6 april, voldeed alle melk weer aan de wettelijke norm.

Volksgezondheid niet in gevaar

Schouten schrijft dat de volksgezondheid niet in gevaar is geweest. Vanwege het mengen van de melk bij het ophalen en bij de verdere verwerking in de fabriek, schat de NVWA in dat de wettelijke norm van 0,050 microgram per kilo niet is overschreden in consumptiemelk. Naast grootschalige zuivelfabrieken is ook melk met aflatoxine boven de wettelijke limiet geleverd aan een viertal kleinschalige zuivelbereiders. “Hier speelt de verdunning niet of minder en zijn de zuivelproducten geblokkeerd en zijn ze nog in onderzoek”, aldus Schouten. Voor vlees van de melkveebedrijven is geen risico.

Maisgluten

De aflatoxinebesmetting kwam door een partij maisgluten afkomstig van een Nederlands levensmiddelenbedrijf die levensmiddelen heeft geproduceerd uit een partij mais uit Frankrijk. De reststroom van dit proces, het maisglutenmeel, was bestemd voor veevoer. “Het levensmiddelbedrijf dat de mais in Nederland heeft verwerkt, is verantwoordelijk voor het voldoen aan de wettelijke normen”, schrijft Schouten.

Het gaat om een product dat door Tate & Lyle is geproduceerd en door Duynie is gedistribueerd naar veebedrijven. Toen bekend werd dat er te hoge gehaltes in zaten, heeft Duynie de levering van Corngold per direct gestopt en veehouders opgeroepen het product niet te voeren. De geblokkeerde partijen worden afgevoerd naar een vergister. Aflatoxine is een schimmel die giftig en kankerverwekkend kan zijn.

Lees ook: Veel ging op het nippertje goed met vervuild Corngold

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.