Hammen in koeling van een slachterij. - Foto: Bert Jansen
De schade als gevolg van de Chinese ban van Nederlands varkensvlees van bepaalde slachterijen, kan oplopen naar 20% van de totale export van varkensvlees naar China.
Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Hoeveel exportschade er precies mee gemoeid is, kan Schouten nog niet zeggen.
China schorste de exportvergunning van vier Nederlandse slachterijen nadat er coronabesmettingen waren vastgesteld in bij medewerkers in slachterijen.
Twee Nederlandse slachterijen mogen weer leveren
In antwoord op Kamervragen van VVD-Kamerlid Arne Weverling schrijft landbouwminister Carola Schouten dat er kort nadat China het varkensvlees van vier slachterijen in de ban deed
intensief contact is met China. Daarbij wijst Nederland vooral op het standpunt van de WHO en FAO, dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het coronavirus Covid-19 overdraagbaar is via voedsel of verpakkingen. Volgens Schouten heeft dit overleg ertoe geleid dat inmiddels twee van de vier slachterijen weer mogen leveren aan China.
De Europese Commissie heeft China ook via een brief gewezen op de standpunten van de WHO en FAO dat coronavirus Covid-19 via vlees of via verpakkingen kan verspreiden. Op die manier is er vanuit Europa op diplomatieke wijze kritiek geuit op het sluiten van de Chinese grens voor varkensvlees van diverse Nederlandse slachterijen.
Export specifieke onderdelen van varken
De export van varkensvlees naar China betreft specifieke onderdelen van het varken, waarvoor een goede markt bestaat. Dit werkt positief door in de totale vierkantsverwaarding van het dier.
De waarde van de export van varkensvlees vanuit Nederland naar China was in 2019 ongeveer € 465 miljoen volgens de Market Access Database van de Europese Commissie. Volgens COV exporteert Nederland op jaarbasis voor ongeveer € 2,4 miljard aan varkensvlees.