Schouten haalt bakzeil met nertsenwet

18-11-2020 | |
Bodde
Robert Bodde Redacteur
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens het debat over de coronabesmettingen op nertsenfokkerijen. Foto: ANP
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens het debat over de coronabesmettingen op nertsenfokkerijen. Foto: ANP

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wilde in de wet die een vervroegd verbod op pelsdierhouderij regelt een discretionaire bevoegdheid krijgen.

Ze wilde dus zelf kunnen beslissen óf nertsenhouders schade hebben door het (wegens corona) versnelde nertsenverbod en ook als minister de hoogte van die schade vaststellen. De afdeling advisering van de Raad van State maakt daar gehakt van. Nertsenhouders hebben volgens de Raad schade die uitgaat boven een normaal maatschappelijk risico én ze worden in vergelijking met anderen onevenredig getroffen door corona en de daaruit volgende maatregel: versnelde ruiming en sluiting.

Duidelijke woorden van de Raad van State

Niks discretionairs nodig, aldus de Raad. “Als de hoogte van de vergoeding is vastgesteld, moet die worden toegekend en uitgekeerd.” Daar is geen woord Spaans bij.

Daarna wijst de Raad ook nog eens de uitzondering op de regeling voor intern salderen van de hand. LNV wilde nertsenhouders die naar een andere tak overschakelen 30% op hun ammoniak-emissierechten afromen. Dat geldt niet bij andere diersoorten, dan is 100% van de rechten omzetbaar. “De afdeling ziet niet in waarom nertsenhouders op dit punt anders behandeld zouden moeten worden dan andere veehouders en acht de in het voorstel opgenomen regeling (…) daarom niet wenselijk.” Duidelijke woorden. Zo duidelijk zijn ze zelden in dergelijke stukken.

Een rechtsstaat

De minister heeft al bakzeil gehaald en het wetsvoorstel op basis van de terechtwijzing door de Raad van State aangepast en aan de Kamer gezonden. Voor wie stelt dat we niet in een rechtsstaat leven, is dit verplichte leeskost van ons Hoge college van Staat dat het tegendeel bewijst.

Bodde
Robert Bodde Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.