Schouten: hard aan het werk voor oplossing ODE

Landbouwministers Schouten en Perdue horen van onderzoekster Nieves Garcia Victoria over de 'alle electirc' KAS2030. - foto: GJ Vlekke
Landbouwministers Schouten en Perdue horen van onderzoekster Nieves Garcia Victoria over de 'alle electirc' KAS2030. - foto: GJ Vlekke

Politiek en tuinbouw zijn dag en nacht aan het werk om tot een oplossing te komen in het ODE-dossier.

Dat liet landbouwminister Carola Schouten dinsdag 28 januari weten. Zij was samen met haar Amerikaanse ambtsgenoot Sonny Perdue op werkbezoek in de kassen van Wageningen UR Bleiswijk. De beide ministers openden feestelijk KAS 2030, de klimaatneutrale kas waar geëxperimenteerd wordt met fossielvrij en emissieloos telen, inclusief minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en hergebruik water.

‘All electric’

De ministers knipten feestelijk een lint door bij een kas die als mooi voorbeeld geldt van de gouden driehoek van samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap en wordt gepresenteerd als ‘all electric’. Dit staat wel in contrast met het zonder overleg verhogen van het tarief van de Opslag Duurzame Energie (ODE). Dat komt glastuinders met een flink gebruik van netstroom te staan op een zware belastingaanslag.

Overleg met sector over ODE

Op de vraag hoe het staat met het overleg met de sector over de gevolgen van de verhoging van het ODE-tarief, antwoordde de minister: “Ik had uw vraag al verwacht en ik kan u verzekeren: daar zijn we heel hard mee bezig.”

“Ik weet dat het zwaar op de maag ligt bij de tuinders en dat begrijp ik ook goed. Dus we zijn hard aan het kijken hoe we hier een oplossing voor kunnen vinden. Ik kan nog niet heel specifiek zeggen wanneer die oplossing er komt, maar daar zijn we echt dag en nacht mee aan het werk”, aldus minister Schouten.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer


Beheer