Doorgaan naar artikel

Schouten: kindervragen soms beter dan van Kamer

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Achtergrond
Foto: ANP -

Foto: ANP

Jullie stellen betere vragen dan de echte Kamerleden zelf, zegt landbouwminster Carola Schouten tijdens het jaarlijkse Kindervragenuur in de Tweede Kamer

Stil zitten is wat lastig voor de 150 kinderen die deelnemen aan het kindervragenuur in de Tweede Kamer. Anders dan de échte Kamerleden kijkt echter niemand op een telefoon op tablet: iedereen is bij de les.

Controle op dierenwelzijn

Patrick van den Aardweg van de Sint Josephschool uit Lisse wil van landbouwminister Carola Schouten weten of er wel genoeg gecontroleerd wordt op dierenwelzijn tijdens de slacht van dieren. Vragensteller Patrick vertelt dat zijn zus daarom vegetariër is geworden, maar dat hij zelf nog wel vlees eet.

“Je mag in Nederland dieren eten. Dat is een keuze die je zelf mag maken”, zegt Schouten. De minister reageert dat er in slachthuizen streng gecontroleerd wordt, maar dat er bij kleinere slachthuizen wel vaak iets mis ging. “Daarom gaan we daar nu extra controleren, bijvoorbeeld met cameratoezicht.”

‘Betere vragen dan Kamerleden’

Een andere leerling wil vervolgens weten of de minister ervoor kan zorgen dat je in de supermarkt op de verpakking kan zien dat de dieren niet mishandeld zijn tijdens de slacht. Schouten reageert dat dit al kan. “Daar hebben we het Beter Leven-keurmerk voor, waarbij er extra aandacht is voor dierenwelzijn.”

Jullie stellen betere vragen dan de echte Kamerleden zelf

Julian wil vervolgens weten hoe we weten of het vlees uit het buitenland ook afkomstig is van dieren die goed verzorgd zijn. “Jullie stellen betere vragen dan de echte Kamerleden zelf”, reageert Schouten, om vervolgens inhoudelijk te reageren: geïmporteerd vlees wordt aan de grens gecontroleerd of het aan de eisen voldoet. Of de dieren gehouden zijn volgens de normen zoals we in Nederland graag willen, dat weten we niet precies, legt Schouten uit. “We proberen het zo goed mogelijk te regelen, bijvoorbeeld via handelsafspraken, maar het gaat niet altijd goed”, moet de minister bekennen.

Wie is de baas?

Tijdens het Kindervragenuur werd premier Rutte ondervraagd over wie nu eigenlijk de baas is: hij of de koning. Minister Ferdinand Grapperhaus werd uitvoerig ondervraagd over pesten, iets dat hem vroeger ook was overkomen.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin