Schouten kritisch over kalverimport uit Ierland

30-03 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Landbouwminister Carola Schouten is kritisch over het plan van Ierland om kalveren per vliegtuig naar Nederland te transporteren, in plaats van per boot.

Ze heeft Ierland haar zorgen geuit over de effecten van lange transporten op het dierenwelzijn van jonge dieren. Ook al is de vlucht relatief kort, dan nog past het transport van de dieren niet in de inzet van Schouten inzet om ongespeende dieren, zoals deze jonge kalveren, alleen over korte afstanden te vervoeren. Daarnaast zijn er zorgen over extra stress voor de dieren vanwege de vlucht en bijbehorende vreemde geluiden en geuren.

Pilots naar welzijnsimpact

Ierland heeft gereageerd begrip te hebben voor deze zorgen. Het land zegt later dit jaar pilots uit te voeren naar de welzijnsimpact van de transporten van jonge kalveren. Ook vanuit het oogpunt van klimaat vindt Schouten luchttransport van kalveren geen goed idee, schrijft ze in antwoord op Kamervragen van PvdD. “Ik heb de Nederlandse kalversector laten weten dat ik in het kader van verduurzaming van de sector van ze verwacht dat ze de import van kalveren waarbij de transportduur langer is dan 8 uur, zoals bij importen uit Ierland en de Baltische staten, wordt afgebouwd en uiteindelijk niet meer plaatsvindt. In EU-verband pleit ik voor een verbod op lange transporten van deze jonge kalveren.

Een eventueel verbod zou namelijk op Europees niveau moeten worden geregeld, aldus Schouten.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.