Schouten: nog niet klaar met omstreden dierenwet

Minister Schouten tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer over de Wet Dieren. - Foto: ANP
Minister Schouten tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer over de Wet Dieren. - Foto: ANP

Het laatste woord is nog niet gezegd over de recente aanpassing van de Wet Dieren die voor veel onrust zorgt.

Dat zegt verantwoordelijk minister Carola Schouten. De Tweede Kamer nam een ‘heel open geformuleerd’ amendement aan, waardoor er in de wet wordt opgenomen dat dieren hun natuurlijke gedrag moeten tonen. In de media roeren huisdiereigenaren en boeren zich over de consequenties.

Veel vragen

Zelf is Schouten nog aan het kijken wat precies die consequenties zijn en “hoe het zich verhoudt tot andere wetten en regels”, aldus de demissionaire bewindsvrouw. “Dit kost ook nog wel even tijd om uit te zoeken. Ik heb deze week gehoord dat er heel veel vragen zijn gekomen. En die vragen heb ik ook”, zegt Schouten. De vraag is wat precies als ‘natuurlijk gedrag’ moet worden beschouwd. Sommige mensen vrezen dat konijnen niet meer alleen in een hok mogen zitten, anderen vragen zich af of honden nog wel aan de lijn mogen lopen.

De invulling van de wet wordt nog voor de zomervakantie naar het parlement gestuurd, benadrukt Schouten. De Tweede Kamer zelf zal ook antwoorden op deze vragen moeten geven, vindt de minister. “Het was niet mijn keuze om zo’n amendement in te dienen. Ik schat zomaar in dat we hier nog niet mee klaar zijn.” De bewindsvrouw herhaalt dat ze de Tweede Kamer heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van zo’n open wijzigingsvoorstel. De Eerste Kamer heeft het amendement als hamerstuk goedgekeurd.

Verantwoordelijkheid Kamer

“Ik wil dat de Kamer zich ook bewust is dat, als ze zulke open formuleringen gebruiken, dat het dan de vraag is hoe je dat gaat invullen. Daar zal ik nu naar kijken, maar ik vind het ook wel de verantwoordelijkheid dat de Kamer zich daarover buigt.”

ANP Algemeen Nederlands Persbureau

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.