Doorgaan naar artikel

Schouten: slachtsnelheid structureel verlagen kan niet

Het kabinet heeft geen juridische mogelijkheden om de slachtsnelheid structureel te verlagen.

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Nieuws
Runderslachtlijn. Structureel de slachtsnelheid verlagen in slachterijen kan volgens minister Carola Schouten niet. - Foto: Koos Groenewold

Runderslachtlijn. Structureel de slachtsnelheid verlagen in slachterijen kan volgens minister Carola Schouten niet. - Foto: Koos Groenewold

Het kabinet heeft geen juridische mogelijkheden om de slachtsnelheid in slachthuizen per direct structureel te verlagen. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Op basis van de huidige wetgeving kan de slachtsnelheid wel worden verlaagd bij individuele slachthuizen als er overtredingen zijn op het gebied van dierenwelzijn of voedselveiligheid. Dat gebeurt ook wel eens als tijdelijke maatregeling tot de problemen zijn hersteld. Maar structureel verlagen van de slachtsnelheid kan volgens Schouten niet, ook niet op basis van de arbowet of de Wet publieke gezondheid in het kader van coronaproblematiek.

Alle slachthuizen anders

Schouten wijst er bovendien op dat het vaststellen van een maximale toegestane slachtsnelheid niet mogelijk is, omdat alle slachthuizen anders zijn. “Een snelheid waarop het ene slachthuis goed functioneert, en welzijn, voedselveiligheid en voldoende toezicht kunnen houden geborgd zijn, kan bij een ander slachthuis tot problemen leiden. Ik kan dan ook niet één generieke snelheid (per diersoort) vastleggen”, schrijft Schouten.

Motie

De Tweede Kamer nam in de zomer een motie aan die vroeg om de slachtsnelheid te verlagen, vanwege meerdere corona-uitbraken in slachthuizen. Partij voor de Dieren-Kamerlid Eva van Esch heeft recent herhaaldelijk gevraagd om het verlagen van de slachtsnelheid, om problemen met het coronavirus in slachthuizen te voorkomen. Brancheorganistie COV benadrukt dat er veel voorzorgsmaatregelen zijn genomen om uitbraken te voorkomen. Deze maatregelen lijken tot nu toe effectief.

Dierenwelzijnsfunctionaris

In haar brief aan de Tweede Kamer roept Schouten slachthuizen tevens op om een serieuzere invulling geven aan de rol van dierenwelzijnsfuncionaris, zodat het dierenwelzijn beter geborgd wordt. “Het slachthuis is verantwoordelijk voor goed opgeleid en gemotiveerd personeel, dat weet hoe met dieren moet worden omgegaan. De functionaris voor het dierenwelzijn speelt in deze context een cruciale rol”, schrijft Schouten.

Plan van aanpak

Slachthuizen met een capaciteit van meer dan 1.000 GVE zoogdieren of 150.000 vogels of konijnen per jaar zijn verplicht een functionaris aan te stellen die toezicht houdt op het dierenwelzijn en ingrijpt als dat nodig is. Schouten wil uiterlijk 1 februari 2021 een plan van aanpak van slachthuizen waarin ze beschrijven hoe ze invulling gaan geven aan de Europese verordening die de dierenwelzijnsfunctionaris voorschrijft.

Juiste werkwijze omschrijven

In het plan van aanpak moet voor elk onderdeel van het slachtproces worden omschreven hoe de juiste werkwijze is. “Wanneer men niet op papier kan beschrijven hoe het slachtproces dient te verlopen en op welke manier moet worden ingegrepen bij een omissie en een intern mechanisme om dit te borgen ontbreekt, heb ik ook geen vertrouwen in de uitwerking ervan op de werkvloer”, aldus Schouten.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin