Doorgaan naar artikel

Schouten stelt slachterijen ultimatum in coronamaatregelen

Foto: ANP

Foto: ANP

Slachterijen moeten hun werknemers beter beschermen tegen het nieuwe coronavirus.

Uiterlijk dinsdagavond 26 mei moeten zij plannen overleggen, anders dreigt landbouwminister Carola Schouten de inspecteurs van de NVWA terug te trekken. Dat zou betekenen dat de slachthuizen dicht moeten. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) voert maandag spoedoverleg met de leden over extra maatregelen.

Slachthuizen zijn vorige week al in een brief gewezen op de regels waaraan zij moeten voldoen. “Ik heb gezegd dat zij uiterlijk morgenavond moeten doorgeven hoe zij dat allemaal denken te organiseren”, zei Schouten maandag. “En als dat onvoldoende is, dan moet ik ook de medewerkers van de NVWA gaan beschermen.”

Testen op alle slachthuizen

Schouten wil weten of andere slachterijen net zo hard zijn getroffen als het vorige week gesloten slachthuis van Vion in Groenlo. “Wij hebben de GGD gevraagd om op alle slachthuizen te gaan testen wat de situatie is”, aldus de minister.

In slachthuizen werken veel arbeidsmigranten die vaak dicht bij elkaar gehuisvest zijn. “Mensen die niet in de sterkste positie zitten”, aldus Schouten. Dat geeft werkgevers volgens haar ‘een extra verantwoordelijkheid’ om te zorgen dat zij veilig hun werk kunnen doen.

Volksgezondheid belangrijker dan morgenavond vlees op je bord

Beschikbaarheid vlees in supermarkten

De minister zegt geen zorgen te hebben over de beschikbaarheid van vlees in de winkels als er slachthuizen dicht moeten. “Ik denk ook dat de volksgezondheid toch echt belangrijker is dan of je morgenavond nog een stukje vlees op je bord hebt liggen.”

Daarnaast roepen de NVWA en de Inspectie SZW in een brief de slachterijen op om zich ook te houden aan de voorschriften om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor medewerkers van de NVWA en KDS. ‘De NVWA heeft in de afgelopen weken een rondgang langs enkele slachthuizen gemaakt om het veilig werken voor het NVWA- en KDS-personeel te monitoren. Deze rondgang alsmede de uitkomst van GGD-onderzoek stemt niet overal optimistisch. Nog te vaak zijn er voorschriften die niet worden gevolgd. Dat moet op de kortst mogelijke termijn veranderen’, zo staat in de brief.

Medeauteur: Carolien Kloosterman

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin