Doorgaan naar artikel

Schouten toch nog in gesprek met kalversector

Minister Carola Schouten

Minister Carola Schouten

Landbouwminister Carola Schouten wil nog één keer het gesprek aangaan met de vrije kalvermesters die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis. Dat heeft ze toegezegd na aandringen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts en VVD-Kamerlid Helma Lodders,

De kalverhouders zijn in grote problemen gekomen door sluitingen van de horeca. Bedrijven dreigen failliet te gaan en met name de ongeveer zeshonderd vrije mesters hebben het heel zwaar.

Alleen generieke steunmaatregelen

In Italië krijgen kalverhouders wel steun via een nationale regeling. Dit is in Nederland in het voorjaar ook gebeurd voor de fritesaardappelsector en de sierteelt. Daarna heeft het kabinet het beleid aangepast en zijn alleen generieke steunmaatregelen beschikbaar voor alle sectoren. “Kalverhouders kunnen gebruikmaken van de nieuwe Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), de borgstelling voor landbouwkredieten en de uitstel voor belastingbetaling”, zegt Schouten. Kalverhouders hebben al aangegeven dat dit hen niet helpt.

CDA en VVD kritisch

CDA en VVD zijn ook kritisch over de opstelling van Schouten in de Europese discussie voor steun. Schouten zegt dat ze Europese steun graag wil koppelen aan maatregelen voor de langeafstandstransporten voor kalveren. Dat is niet gebeurd en de commissie werkt verder ook niet aan een steunmaatregel.

Geurts accepteert niet dat er extra randvoorwaarden worden opgelegd aan de sectoren die in nood zijn. Dat werd bij andere sectoren ook niet gedaan. Hij benadrukt dat het niet gaat om de hele kalverhouderij, maar om een deel van de sector, waaronder jonge ondernemers die al meer hebben geïnvesteerd in duurzaamheid dan volgens de regelgeving moet.

Beheer
WP Admin