Schouten wil af van verre kalverimport

23-10-2020 | |
Lossen van nuchtere kalveren. - Foto: Frank Uijlenbroek
Lossen van nuchtere kalveren. - Foto: Frank Uijlenbroek

Minister Schouten van landbouw wil af van de import van kalveren uit de import van kalveren uit de Baltisch landen, Ierland, Tsjechië en zelfs Denemarken. Ongeveer 10% van de kalveren komt daar vandaan.

Schouten moet dat echter Europees regelen, geeft ze aan en wil daarom de Europese transportverordening laten aanpassen. Ook wil ze import van jonge kalveren met veewagens zonder flexibele drenkspenen verbieden. Dit meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Eisen aan transporteurs

De minister vindt langeafstandstransporten met een duur van meer dan 8 uur ongewenst vanuit oogpunt van dierenwelzijn, voor kalveren, maar ook voor andere dieren. Van Nederlandse transporteurs kan de minister nog eisen dat deze tenminste hun veewagens aanpassen, zodat die geschikte drinkvoorzieningen hebben, in het geval van buitenlandse transporteurs ligt dat lastiger. Toch probeert de minister af te dwingen dat deze bedrijven hun wagens bij binnenkomst op Nederlands grondgebied ook aan de Nederlandse eisen hebben aangepast. Ze denkt aan boetes en entreeverboden in Nederland. Dat is echter niet genoeg. Om te voorkomen dat kalveren van verder weg vervolgens via Duitse of Belgische verzamelcentra het land binnenkomen, is samenwerking met beide buurlanden nodig, aldus de minister.

Omslag naar rosé-kalfsvlees

In de brief kondigt de minister ook aan dat ze subsidies beschikbaar wil stellen om de emissies vanuit kalverstallen te beperken en samen met de provincies Gelderland en Noord-Brabant de innovaties wil stimuleren.

De kalverhouderij maakt volgens de minister al wel een gewenste omslag naar de productie van meer rosé-kalfsvlees. Ruwweg een derde van de productie is nu rosé-vlees, meldt ze. Zij wil echter een verdere omslag naar ‘natuurlijker’ vlees. De rosé-productie is momenteel wel de zwaarst getroffen tak van de kalverhouderij, omdat de afzet door de coronacrisis is ingestort.

van der HorstBeheer