Doorgaan naar artikel

Schouten wil Europees verbod op ver veetransport

Sleepboten probeerden eind maart het vastgelopen schip Ever Given in het Suzekanaal los te trekken. - Foto: ANP

Sleepboten probeerden eind maart het vastgelopen schip Ever Given in het Suzekanaal los te trekken. - Foto: ANP

Demissionair landbouwminister Carola Schouten pleit in Brussel voor een Europees verbod op verre transporten van vee; naar landen buiten de Europese Unie (uitgezonderd het Verenigd Koninkrijk).

Dat geeft ze aan in antwoorden op Kamervragen over ver veetransport naar aanleiding van de recente situatie in het Suezkanaal. Dit kanaal was eind maart bijna een week geblokkeerd, waardoor een grote opstopping ontstond. Onder de honderden vrachtschepen die hier vast kwamen te zitten, waren ook enkele schepen die vee vervoerden.

Rustplaatsen bestonden niet

Schouten verbood een jaar geleden de export van levend vee vanuit Nederland naar landen buiten de Europese Unie als ze voor dit transport gebruik moeten maken van rustplaatsen buiten de EU. Dit deed ze nadat uit onderzoek van Duitse dierenartsen bleek dat sommige van deze rustplaatsen niet bestonden. Voor vervoer over zee geldt dit verbod niet, omdat hiervoor geen gebruik wordt gemaakt van rustplaatsen buiten de EU.

Schouten laat weten dat ze hier een punt van maakt bij de herziening van de Europese transportverordening die de komende tijd plaatsvindt. Ze wil dat ver transport van vee wordt vervangen door transport van vlees en genetisch uitgangsmateriaal. Volgens de minister maakt de recente blokkade van het Suezkanaal op schrijnende wijze duidelijk wat de risico ’s van verre diertransporten over zee zijn.

Beheer
WP Admin