Schouten wil hulp sector bij afzet na vaccinatie

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Demissionair landbouwminister Carola Schouten roept de hulp van sectorvertegenwoordigers in om de afzet van producten van gevaccineerde dieren te garanderen.

Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer over de nieuwe Europese Diergezondheidsverordening. Over de afzet van producten van gevaccineerde dieren is al jarenlang onzekerheid. Na de uitbraak van mond- en klauwzeer in 2001 is besloten dat Nederland ruimingen van gezonde dieren wil voorkomen, door de dieren bij een uitbraak van bijvoorbeeld mkz of varkenspest te ‘vaccineren voor het leven’. Producten van deze dieren blijken echter moeilijk verkoopbaar, waardoor het economisch gezien aantrekkelijker kan zijn om de dieren alsnog te ruimen.

‘Irrationele reactie van de markt’

Ondanks herhaaldelijke oproepen van CDA’er Jaco Geurts lukte het Schouten nog niet om bindende afspraken te maken over de afzet van deze producten. “Laat ik het hier nog een keer zeggen: er is niets mis met producten van gezonde gevaccineerde dieren. Het streven is dat deze gewoon afgezet kunnen worden zonder waardevermindering. Ik zie wel in dat dat niet altijd vanzelfsprekend het geval is. Dat is eigenlijk een irrationele reactie van de markt”, zegt Schouten in reactie op vragen van D66’er Tjeerd de Groot, VVD‘er Thom van Campen en Derk Boswijk (CDA).

Schouten vindt de reactie van de markt om de producten te weren onnodig, omdat het gewoon goede producten zijn. “We vaccineren tegen veel meer zaken en daar zien we deze reactie bij de afzet van producten niet.” Bij vaccinatie tegen mkz of kvp dreigt de marktreactie wel. Dit onderscheid komt voort uit de tijd dat vaccinatie tegen mkz verboden was, omdat bij het vlees niet duidelijk was of een dier gevaccineerd is of de ziekte heeft doorgemaakt en omdat verspreiding van de ziekten naar andere dieren via het vlees mogelijk is.

Verantwoordelijkheid voor markt en sectorpartijen

Pogingen om afspraken te maken over de afzet zijn tot nu toe gestrand. Schouten spreekt binnenkort opnieuw met haar Duitse collega over het onderwerp. Ook wil ze het onderwerp in de najaar tijdens een Noordwest-Europese conferentie over verduurzaming van dierlijke productie bespreken. “Maar er zit ook een verantwoordelijkheid voor de markt en voor de sectorpartijen om te kijken hoe je duidelijk kunt maken dat met de producten niks mis is”, vindt Schouten. Ze roept sectoren daarom op om het onderwerpen samen met sectoren te bespreken tijdens de conferentie. “Want ik denk dat het echt een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Ik kan in m’n eentje niet de markt openbreken of beïnvloeden”, aldus Schouten. Met sectoren gezamenlijk hoopt ze een beetje ‘power’ te organiseren om zo de mogelijke angst voor vaccinatie weg te nemen.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de afzet van agrifood-producten? Lees meer over afzet in onder meer korte ketens op de themapagina afzet

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.