Skip to content

Schouten wil meer eiwitten van eigen bodem

In de nationale eiwitstrategie zegt landbouwminister Carola Schouten dat het het doel is om in de komende 5 tot 10 jaar de zelfvoorzieningsgraad voor nieuwe en plantaardige eiwitten te vergroten. - Foto: ANP

In de nationale eiwitstrategie zegt landbouwminister Carola Schouten dat het het doel is om in de komende 5 tot 10 jaar de zelfvoorzieningsgraad voor nieuwe en plantaardige eiwitten te vergroten. - Foto: ANP

Minder invoer en meer zelf ontwikkelen en verbouwen. Meer plantaardig en minder dierlijk. Dat is de kern van de nationale eiwitstrategie van landbouwminister Carola Schouten.

De Nederlandse veehouderij is voor de eiwitgrondstoffen in veevoer voor meer dan de helft afhankelijk van aanvoer van buiten de Europese Unie. Dat moet veranderen, vindt landbouwminister Carola Schouten.

Zelfvoorzieningsgraad eiwitten vergroten

In de nationale eiwitstrategie die de minister deze week naar de Tweede Kamer stuurde, zegt de minister dat het doel is om in de komende 5 tot 10 jaar de zelfvoorzieningsgraad voor nieuwe en plantaardige eiwitten te vergroten. De minister denkt dat dat gepaard kan gaan met tal van andere doelstellingen: een betere volksgezondheid, een betere bodemkwaliteit, meer biodiversiteit, minder voedselverspilling, een duurzame veehouderij, een goed verdienmodel voor boeren, zorg voor het klimaat en de omslag in de eiwitconsumptie.

Inzetten op eiwitrijke gewassen

De strategie kent een aantal hoofdlijnen. Een daarvan is de inzet op eiwitrijke gewassen (aardappelen, gras en vlinderbloemigen zoals veldbonen). In de Nederlandse akkerbouw is ruimte voor naar schatting 125.000 hectare vlinderbloemigen. De minister werkt aan een Green Deal eiwitrijke vlinderbloemigen, waar verschillende ketenpartijen bij betrokken kunnen worden.

Verder wil Schouten de ontwikkeling van alternatieve eiwitbronnen voor mens en dier stimuleren. Er moet een breder palet aan eiwitbronnen komen voor mens en dier. De minister wijst daarbij op de mogelijkheid uit eendenkroos en bietenblad eiwit te winnen, dat het traditionele kippeneiwit kan vervangen.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin