Schouten wil oplossing pootgoedstop VK

29-09-2021 | |
Rooien van pootgoed in Flevoland. Jaarlijks ging er zo’n 15.000 tot 20.000 ton Nederlands pootgoed naar het VK. - Foto: Koos Groenewold
Rooien van pootgoed in Flevoland. Jaarlijks ging er zo’n 15.000 tot 20.000 ton Nederlands pootgoed naar het VK. - Foto: Koos Groenewold

Nederland gaat zich via de EU inzetten om de pootgoedexport en -import met het Verenigd Koninkrijk weer mogelijk te maken.

In een debat in de Tweede Kamer zegde demissionair minister Carola Schouten van Landbouw toe zich in te zetten voor een oplossing. Ze wil dat samen met andere lidstaten doen die dezelfde problemen kennen, zoals Duitsland, Polen en Frankrijk.

Schouten reageerde afgelopen week op Kamervragen van Kamerlid Jan Klink (VVD) over het sluiten van de grenzen in Groot-Brittannië voor de invoer van pootgoed uit de Europese Unie. Schouten erkent dat een einde aan de wederzijdse import en export van aardappelpootgoed nadelig is voor de handel en de teelt in zowel de EU als in het VK. “Het in stand houden van wederzijdse markttoegang voor aardappelpootgoed is niet zozeer een technische kwestie, maar vooral een gevolg van een politieke keuze”, aldus Schouten.

500 hectare Nederlandse teelt

“Het gaat om bijna 500 hectare pootgoedteelt dat we in Nederland gaan missen door deze sluiting. Dit is voor de korte termijn ook een probleem voor de aardappelteelt in de UK”, zegt Gerard Backx, directeur van pootgoedhandelshuis HZPC. “Dit zou opgelost kunnen worden als Engeland een tijdelijke ontheffing gaat instellen op de import van pootgoed uit de EU of uit een aantal landen van de EU. Dat zal nog wel de nodige politieke discussie vergen.”

Volgens EU wet- en regelgeving is onbelemmerde markttoegang voor pootaardappelen vanuit een derde land alleen mogelijk als dat derde land zich blijvend committeert aan de fytosanitaire regels van de EU, dus ook als deze over een bepaalde tijd zouden wijzigen (‘dynamic alignment’). Het VK wil zich niet aan dergelijke afspraken binden en heeft als reactie de import van pootaardappelen uit de EU aan banden gelegd. Vanwege de Europese plantgezondheidsregelgeving is het niet mogelijk om buiten de EU om met het VK tot andere afspraken te komen. Toch zal de oplossing gevonden moeten worden tussen de EU en het VK. Nederland heeft onlangs de Europese Commissie nogmaals gewezen op het belang van wederzijdse markttoegang voor aardappelpootgoed.

‘Iedereen wordt benadeeld’

“Ik hoop dat er vanuit Engeland ook druk komt op de EU, want niet alleen Nederlandse bedrijven, maar ook Engelse bedrijven worden nu benadeeld”, zegt Jan van Hoogen, algemeen directeur van Agrico. “Wij zetten jaarlijks veel Markies- en Agria-pootgoed af in Engeland, die wordt gebruikt voor de chips van fish en chips.”

Het is niet bekend hoeveel schade het wegvallen van markttoegang is voor Nederlandse telers, hun coöperaties en handelshuizen. Uit exportcijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) blijkt dat jaarlijks zo’n 15.000 tot 20.000 ton Nederlands pootgoed naar het VK werd geëxporteerd. Vanuit het VK werd 30.000 ton geïmporteerd in de EU.

Mede-auteur: Mariska Vermaas

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer