Schouten zoekt hulp bij afzet vlees gevaccineerd dier

30-10-2020 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Landbouwminister Carola Schouten gaat met de Duitse landbouwminister Julia Klöckner in gesprek over de afzet van vlees van gevaccineerde dieren. Dat zegt ze in reactie op vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts.

Na de MKZ-crisis in 2001 heeft Nederland besloten dat er geen grootschalige ruimingen meer zullen plaatsvinden bij een uitbraak met MKZ of varkenspest. Dieren zullen dan preventief gevaccineerd worden om verspreiding van het virus te voorkomen. Hoewel er geen gevaren zijn voor de volksgezondheid, zijn veel landen huiverig voor het afnemen van producten van gevaccineerde dieren, omdat onzichtbaar was of dieren de ziekte doorgemaakt hadden, of gevaccineerd waren. Hierdoor dreigt een grote waardedaling van de producten. Geurts vreest dat boeren daarom vanuit economische overweging alsnog gedwongen worden om hun dieren te laten ruimen. “We kunnen die last niet op de schouders van onze boeren en boerinnen leggen”, vindt Geurts. Hij vreest dat het gigantisch misgaat als er niets geregeld wordt.

Passen in Europees beleid

Schouten begrijpt de zorgen van Geurts, maar is nog niet tot een oplossing gekomen. Ze wil nu in gesprek met Duitsland om over de problematiek te spreken. Het onderwerp voorleggen in de Europese Raad van landbouwministers heeft volgens Schouten geen zin, omdat het onderwerp voor veel landen niet speelt. Deze landen gaan bij uitbraken van bestrijdingsplichtige dierziekten niet vaccineren, maar ruimen waarbij boeren een vergoeding krijgen voor de geruimde dieren.

Naast het overleg met Duitsland onderzoekt Schouten samen met de veehouderijsectoren of het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid de mogelijkheid kan bieden om eventuele waardevermindering door uitbraken van meldingsplichtige dierziekten op te vangen.

Juridisch zijn er geen drempels om vlees van gevaccineerd vlees af te zetten.

Preventieve vaccinatie

Geurts is voorstander van de preventieve vaccinatie die in Nederland is afgesproken. “Maar als daarvan de gevolgen zijn dat de sector de nek wordt omgedraaid, moeten we dit heroverwegen. Als andere landen in Europa ons niet volgen, hebben we een megaprobleem”, voorziet Geurts. Hij roept al jaren op om tot een oplossing te komen, maar die is er nog altijd niet.

Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer