Jesse Klaver (GroenLinks) staat de pers te woord na afloop van een gesprek over de initiatiefwet Duurzame Aanpak Stikstof. - Foto: ANP
Het Landbouw Collectief is niet de enige gesprekspartner van landbouwminister Carola Schouten in het stikstofdossier, ook al zou LC dat graag willen. De minister praat met iedereen die er toe doet. Enkele weken geleden sprak ze met GroenLinks over de initiatiefwet Duurzame Aanpak Stikstof.
Er is geen partij die niet betrokken wordt bij de besprekingen over een uitweg uit de stikstofcrisis. Landbouwminister Schouten praat niet alleen met het Landbouw Collectief (LC), ze is in gesprek met de coalitiepartijen, en ze ontvangt ook leden van de oppositie. Enkele weken geleden sprak ze met GroenLinks-leider Jesse Klaver en landbouwwoordvoerder Laura Bromet om te praten over het initiatief van GroenLinks, voor de Wet Duurzame Aanpak Stikstof.
Verder op stikstofreductiepad
Ondertussen werkt de landbouwminister aan een duurzame aanpak die verder gaat dan de huidige kabinetsperiode. Op tafel liggen de contouren van een stikstofreductiepad waarin doelstellingen staan over een vermindering van de totale stikstofdepositie in Nederland, met percentages en jaartallen. De doelstelling is de stikstofdepositie in 2050 tot zo’n niveau terug te hebben gebracht dat de stikstofgevoelige natuur er niet meer onder lijdt.
Landbouwminister Schouten is in het kabinet bezig om in de voorjaarsnota extra geld beschikbaar te krijgen dat bij zo’n stikstofreductiepad hoort. Doel is piketpalen te slaan, waar ook volgende kabinetten mee voort kunnen, zegt een Haagse ingewijde.
Initiatiefwet van GroenLinks
Ondertussen heeft GroenLinks een initiatiefwet aangekondigd, die overigens nog steeds niet officieel is ingediend in de Tweede Kamer. Landbouwwoordvoerder Laura Bromet zegt dat zij samen met haar fractievoorzitter bij minister Schouten is geweest om over het initiatief te praten. “Maar het is echt niet zo dat zij gezegd heeft dat ze onze wet ondersteunt.”
De regering komt er al 9 maanden onderling niet uit en Rutte durft geen echte besluiten te nemen
GroenLinks-fractleleider Jesse Klaver
GroenLinks probeert zowel bij de coalitiepartijen als bij de oppositie steun te vinden. Bij de presentatie van de wet schoven vertegenwoordigers van natuurorganisaties, duurzame boeren en bouwend Nederland aan. Volgens GroenLinks neemt het kabinet veel te veel tijd voor oplossingen. “De regering komt er al 9 maanden onderling niet uit en Rutte durft geen echte besluiten te nemen”, stelde fractieleider Klaver.
‘Halvering kan al in 2030’
Bromet meldt dat GroenLinks aanvankelijk voorstelde om de stikstofemissie in Nederland in 2035 te verlagen met 50%. “Maar we krijgen signalen dat sommige boeren nog ambitieuzer zijn en dat een halvering al kan in 2030”, aldus Bromet. In de wet zit een compensatieregeling voor de opkoop van fosfaatrechten, varkensrechten en pluimveerechten.
Het wetsvoorstel van GroenLinks staat een wettelijke vermindering van de stikstoflast met doelstellingen per sector zodat de stikstofuitstoot in Nederland in tien jaar tijd wordt gehalveerd. Inkrimping van de veestapel is geen doel op zich, maar wel een gevolg van de wet. Ook de industrie en het transport zullen een evenredige bijdrage moeten leveren.
Geld voor extra natuur
De initiatiefwet behelst bovendien een reanimatiewet dat de ecologische hoofdstructuur wordt gereanimeerd en tot leven gebracht. Er moet grond worden gekocht om extra natuur aan te leggen. Daarvoor moet een fonds beschikbaar komen, aldus GroenLinks.