Schrijf emissiearme stal niet af

18-10 | |
Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Emissiearme stallen en vloeren staan steeds meer in een kwade reuk.

Het nieuwste Wageningse rapport bevestigt het beeld dat deze dure systemen lang niet altijd brengen wat ze beloven. Tegenstanders van innovatie – ja die zijn er echt! – zullen het rapport met beide handen aangrijpen. Zie je wel… Het is allemaal papieren duurzaamheid, de praktijk is anders. En inderdaad, argumenten daarvoor kun je in het rapport vinden.

Toch biedt het onderzoek wel degelijk aanknopingspunten om juist wel door te gaan op het spoor van innovatieve oplossingen voor het stikstofprobleem.

Niet denken dat je er bent als die stal eenmaal gebouwd is

Kritische evaluatie van nieuwe technieken is nodig. Er zit nu te veel wensdenken bij. Vooral doordat de wereld van de tekentafel en de praktijk soms zoveel van elkaar verschillen. De onderzoekers doen een belangrijke aanbeveling om die twee bij elkaar te brengen: geen middel- maar doelvoorschriften. Niet denken dat je er bent als die stal eenmaal gebouwd is, maar duurzaamheid integreren in de bedrijfsvoering.

Sensoren en meetapparatuur

Daarvoor zijn dan vaak wel weer nieuwe innovaties nodig. Zoals sensoren en meetapparatuur. Goede monitoring van de data maakt extra controles minder nodig, wat mooi meegenomen is. Kortom: schrijf de emissiearme stallen niet af, maar blijf eraan verbeteren tot ze wel doen wat ze beloven.

Meer over


Beheer