Doorgaan naar artikel

Schuttelaar: ‘Transitie voedselsysteem kan sneller’

Bedrijven uit de agrofoodsector worden zo af en toe knettergek van de overheid.

Marcel Schuttelaar: “De overheid moet meer zekerheid bieden aan bedrijven.” - Foto: Fred Libochant premium

Marcel Schuttelaar: “De overheid moet meer zekerheid bieden aan bedrijven.” - Foto: Fred Libochant

Een groep van veertig middelgrote agrofoodbedrijven – georganiseerd in de Smart Food Alliance – wil dat verduurzaming van het voedselsysteem topprioriteit wordt van het nieuwe kabinet. Voorzitter Marcel Schuttelaar heeft een tienpuntenplan naar Den Haag gestuurd. “Mijn grootste wens is dat er een Deltacommissaris Voedselbeleid komt.”

Bedrijven uit de agrofoodsector worden zo af en toe knettergek van de overheid. Terwijl het ene ministerie maatregelen neemt om het aandeel gezonde producten in de supermarkt te vergroten, juicht het andere ministerie toe dat er meer fastfoodrestaurants zich vestigen. “Er zijn vijf ministeries die zich met ons voedselsysteem bemoeien, elke met zijn eigen doelen. Ook de provincies hebben bevoegdheden en natuurlijk Brussel. Het agrobedrijfsleven wil verduurzamen, maar de noodzakelijk omwenteling van het voedselsysteem verloopt te langzaam, mede door het gebrek aan afstemming tussen al die overheden. Daarom moet het volgende kabinet een Deltacommissaris Voedselbeleid aanstellen. Dat biedt kans op een integraal voedselbeleid waardoor bedrijven meer zekerheid krijgen over de regelgeving.”

Er is maar één conclusie mogelijk: we moeten het radicaal anders gaan doen

Marcel Schuttelaar – medeoprichter en nu een van de acht eigenaren van adviesbureau Schuttelaar & Partners – is zijn hele werkzame leven al nauw betrokken bij de voedselketen. Het moet echt anders, zegt hij. Op de dag dat dit interview plaats heeft, wordt het nieuwe IPPC-rapport over klimaatverandering gepresenteerd. “Er is maar één conclusie mogelijk: we moeten het radicaal anders gaan doen. Ook in de agrofoodsector. Bedrijven realiseren zich dat trouwens, zijn bezig, boeken voortgang, willen investeren in verdere verduurzaming. Nu nog een consistent overheidsbeleid dat bedrijven zekerheid biedt voor de lange termijn. Dat gaat de transitie versnellen”

Gesprekspartner van LNV-ministerie

Schuttelaar was vijf jaar geleden de initiatiefnemer van de Smart Food Alliance, een platform van zo’n veertig kleine en middelgrote bedrijven. “Ik constateerde toen dat het ministerie van LNV een beperkt netwerk had. Het ministerie praatte met de grote jongens als Unilever en Albert Heijn en met kleine knuffelbedrijven die iedereen omarmt. Maar niet met middelgrote bedrijven en juist die hebben de drive om te veranderen. Nu zijn wij een gesprekspartner van het ministerie.”

De bedrijven trappelen van ongeduld, nu nog een overheid die richting geeft en zekerheid biedt

De alliantie stuurde onlangs een tienpuntenplan voor een duurzaam, gezond en eerlijk voedselsysteem naar Den Haag. De opzet is dat de voorstellen uit het plan worden opgenomen in het komende coalitieakkoord. “De problemen zijn groot”, zegt Schuttelaar. “Klimaat, stikstof, biodiversiteit, obesitas, slechte inkomens in de landbouw, op al die fronten is actie nodig. De oplossingen liggen klaar. Het is nu een kwestie van doorpakken. Het bedrijfsleven wil wel. Na een bijeenkomst van de Smart Food Alliance ga ik stuiterend van de energie naar huis. De bedrijven trappelen van ongeduld, nu nog een overheid die richting geeft en zekerheid biedt.”

Transitiesubsidies voor bedrijven

In het tienpuntenplan wordt naast de aanstelling van een Deltacommissaris een pleidooi gehouden voor transitiesubsidies aan bedrijven. Schuttelaar: “De voorlopers investeren, maken aanloopkosten, maar weten vaak niet of ze die weer terugverdienen. Neem de bedrijven die meedoen met PlanetProof. De niet-deelnemers wachten af en profiteren zo van de innovaties bij de voorlopers. De voorlopers gaan dan op veilig spelen. Dat vertraagt het verduurzamingsproces. In dit specifieke geval kunnen subsidies het proces versnellen.”

De groep bedrijven pleit ook voor eerlijke voedselprijzen. Schuttelaar: “Uiteindelijk gaat het ons erom dat gezond en duurzaam geproduceerd voedsel goedkoper wordt en ongezond en niet-duurzaam geproduceerd voedsel duurder. Afgelopen jaren is trouwens het tegenovergestelde gebeurd. Je kunt op verschillende manieren de prijs verhogen of verlagen, bijvoorbeeld via de btw, maar je kunt aan meer knoppen draaien om consumenten in de goede richting te sturen.”

De omschakeling is gaande, maar kan sneller

Schuttelaar is optimistisch. Het tienpuntenplan valt in vruchtbare aarde, zegt hij. “Een op de vijf producten die nu aan de kassa van de supermarkt wordt afgerekend, is een keurmerkproduct. Max Havelaar, biologisch, PlanetProof, noem maar op. Consumenten kiezen bewuster en producenten verkleinen hun ecologische voetafdruk. De omschakeling is gaande, maar kan sneller. Dat gebeurt als het komende kabinet verduurzaming van het voedselsysteem topprioriteit geeft.”

Snel delen

Image
Aart van Cooten

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin