Sectoren moeten zelf onderhandelen over prijs supers

02-04 | |
LTO-voorzitter Sjaak van der Tak (rechts) geeft uitleg bij het voorstel van LTO Nederland. Links staat Mark van den Oever van FDF. - Bron: FDF
LTO-voorzitter Sjaak van der Tak (rechts) geeft uitleg bij het voorstel van LTO Nederland. Links staat Mark van den Oever van FDF. - Bron: FDF

LTO wil nieuwe overlegtafels gaan samenstellen om te onderhandelen op sectorniveau met supermarkten over een beter verdienvermogen voor de boer.

Dat is de strekking van het plan dat LTO Nederland vrijdagochtend 2 april heeft voorgelegd aan vertegenwoordigers van boeren, handelaren, verwerkers en supermarkten in een vervolgbijeenkomst over een beter verdienmodel.

Niet toegestaan binnen wet

Voorzitter Sjaak van der Tak werd kort na het aflopen van de bijeenkomst buiten de vergaderlocatie in Utrecht opgewacht door zo’n twintig boeren, sommigen waren er met de trekker naar toegekomen. Dit alles werd live op internet gedeeld door FDF‘ers. Op de trap voor het gebouw lichtte Van Der Tak toe dat het nodig is om op sectorniveau te onderhandelen met de supermarkten, omdat landbouwbrede afspraken niet worden toegestaan binnen de kaders van de Mededingingswet.

Wat Van der Tak betreft beginnen de onderhandelingen voor betere boerenprijzen in eigen land, maar moet op de middellangetermijn, zo’n 3 à 5 jaar, ook gekeken worden naar de Europese markt. Hij noemt onder andere Duitsland en Frankrijk. Die sectorale overlegtafels moeten dan eind juni tot afspraken komen met de individuele supers. Ook moeten de supermarkten het Nederlandse product gaan promoten, duidelijk maken dat de kwaliteit en productieomstandigheden van Nederlandse landbouwproducten, boven importproducten staan.

Instemmen met Farmer Friendly

De aanwezige actieboeren en bestuursleden van Farmers Defence Force waren niet tevreden, een boer vroeg zich hardop af: “Wanneer komt onze poen dan? Ik maak me geen zorgen over de rekeningen van vorige week, maar wel over die van volgende week.” Mark van den Oever wilde namens FDF met Van der Tak een harde afspraak maken dat er op 30 juni ook daadwerkelijk geld voor de boeren is. Van der Tak zei dat zulke beloftes niet te maken zijn, maar dat hij zich wel hard maakt voor de boeren. Hij zei eerder dat zijn recente bedrijfsbezoeken aan melkveehouders hebben laten zien dat het voor die sector een kritische periode is, waar de noodzaak om een betere prijs voor de primaire producent nodig is.

Van den Oever heeft liever dat de supermarkten nu in eerste instantie instemmen met het plan Farmer Friendly, zodat er snel geld bij boeren terecht kan komen. Deze week werd bekend dat CBL geen heil ziet in dit plan. De boeren wilden binnen verder met Van der Tak onderhandelen over vervolgplannen, maar dat kon niet. De LTO-voorman heeft toegezegd om de komende weken bij de boeren langs te gaan.

van Rooijen

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.