SeedFair redt groentezaad

15-03 | |
Logo SeedFair
Logo SeedFair

SeedFair is een nieuw initiatief dat verspilling van groentezaden wil voorkomen. Het gaat om uit-assortiment of geretourneerde zaadpartijen die tegen sterk gereduceerde prijzen online kunnen worden gekocht, om te voorkomen dat ze worden vernietigd.

Bij de lancering deze week wordt spinaziezaad aangeboden en de komende tijd wordt het aanbod uitgebreid met gewassen als ui, peen en andere groenten. Meer informatie is te vinden op SeedFair.nl.

Niet als vogelzaad

SeedFair is een initiatief van Victor van Tol, de oprichter van het autodeelplatform Snappcar. “Via een bekende kwam ik erachter dat veredelaars een significant deel van hun zaden niet de grond in krijgen. Partijen blijven staan in een pakhuis en worden in het slechtste geval weggegooid of als vogelzaad verkocht”, stelt Van Tol vast. “Dat is zonde, want dat zaad is nog steeds van uitstekende kwaliteit met een hoge kiemkracht en goede resistenties.”

Verspilling tegengaan

De eerste veredelaar die zich aan het initiatief verbonden heeft, is Pop Vriend Seeds uit Andijk. Zij zien meerwaarde in het meedoen aan een test met hun restanten, vooral van spinazie- en bonenrassen. Al het aanbod heeft een kiemkracht van boven de 85% en kan op verzoek worden behandeld.

Het bedrijf Veggieland heeft inmiddels een test gedaan met drie verschillende spinazierassen voor de versmarkt. “De kwaliteit van de zaden lijkt aan onze voorwaarden te voldoen. Alle drie de rassen zijn goed gekiemd”, zegt Dorus Droog van Veggieland.

Branchevereniging Plantum ziet SeedFair als een mooie manier om verspilling tegen te gaan van professioneel geproduceerd zaad van EU-geregistreerde rassen waar kwekersrecht op zit.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer overBeheer