Doorgaan naar artikel

Seinen op groen voor betere eierprijzen

Foto: Henk Riswick premium

Foto: Henk Riswick

Na wekenlange prijsdalingen heeft de eiermarkt de weg naar boven gevonden. Het kantelpunt is gepasseerd en er is sprake van optimisme.

Na het bereiken van de bodem wordt op de eiermarkt weer naar boven gekeken. De markt is wat vriendelijker gestemd. Met een toenemende vraag gaan de eieren gemakkelijker weg.

Zomerdip is voorbij

De positieve stemming op de eiermarkt is niet los te zien van de kalender. Vakantievierders keren huiswaarts en de eerste scholen gaan aanstaande maandag weer open. De zomerdip is duidelijk voorbij en de seinen voor prijsstijgingen staan op groen.

De vooruitzichten op korte termijn zijn goed. De algehele verwachting is dat de bestellingen toenemen. Dat komt de prijs ten goede. Ondanks de positieve stemming op de markt wordt er ook realisme gepredikt. Het koord blijft dun en betere prijzen moeten uit de markt komen. Van grote prijsstijgingen is deze week nog geen sprake. Maar de voortekenen zijn goed.

Positief signaal is het feit dat de vraag naar industrie-eieren in Nederland, België en Frankrijk duidelijk aantrekt. Dat vertaalt zich in hogere prijzen voor deze eieren, die de bodem van de eiermarkt vormen.

Zwaardere eieren in trek

De NOP-prijzen voor bruine en witte scharreleieren in de laagste gewichtsklassen blijven deze week gelijk. Zwaardere eieren zijn meer in trek. Dat is terug te zien in de prijzen. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt met 3 cent naar € 6,45 per 100 eieren. Witte scharreleieren van 62-63 gram gaan ook met 3 cent omhoog, naar € 5,73. Witte scharreleieren van 72-73 gram stijgen met 9 cent het hardst.

Prognose: stijgende prijzen.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin